"Истински игри" на Боряна Венциславова запечатва вживяването в играта - СГХГ

25.01.2019
Снимка 1

Софийска градска художествена галерия

представя

Боряна Венциславова

Истински игри

1 февруари – 3 март 2019

Откриване: 1 февруари 2019, петък, 18.00 часа

Куратор: Вера Млечевска

 

Среща: 01 февруари 2019 от 17.00 часа

Среща с Боряна Венциславова и Вера Млечевска
 

Истински игри

Боряна Венциславова запечатва вживяването в играта с позабравените игри от близкото минало. Изложбата Истински игри е мотивирана от желанието на художничката да припомни опита и спомените на нейното поколение от забавлението навън с игри на живо, с понякога прости или самоделни играчки.

Петканалната видеоионсталация показва вече пораснали деца, поканени да продължат играта на фунийки или игра на ластик. Протагонистите са хора с различни професионални занимания поканени да влязат в роля, като се подлагат на една приятна възстановка, едновременно спомняйки си за детството, за самата игра и правилата и. В ситуациите провокирани от Боряна Венциславова, участниците играят бидейки себе си, във вида им на работещи възрастни.

Играта като феномен, според някои е тясно свързана с културата и изисква вчувстване във фиктивните правила. Необходима е доза приемане на сериозно на условностите на играта, за да може тя да се случва.

Игрите разиграни във видео инсталацията се свързват със спомените на поколенията израснали през 80-те. Последвалата дигитална революция на 90-те год. отвори вратите към безкрайни виртуални светове и промени завинаги интерактивния характер на преживяването.
В дигиталната ера пазаруването, играта, а понякога и човешките отношения, та дори войната и мира са безконтактни. Без значение колко добре устроенa е една територия, връзките между хората днес са опосредени в голяма степен от високо скоростен обмен, който може да ни приближи до възможно най-отдалечената точка от нашето местоположение и да ни абстрахира от мястото, на което всъщност сме. Именно тази ситуация разкрива фундаменталната промяна в човешките взаимоотношения.

Колективните игри, освен че изискват физическо присъствие и контакт, в контраст със статичното екранно преживяване, провокират приповдигнатост и известна театралност подсилена във видеата на Боряна Венциславова от вида на играещите-възрастни.

Играта, както намира Хьойзинха, присъства под една или друга форма във войната, религията или политиката. В архаичния свят волята на боговете е била разчитана в случайната подредба на предмети или изхода от произволни действия. "Игрите на съдбата" в политиката далеч не са за пренебрегване днес, когато спекулацията, политическото суеверие, както и пропагандата и теориите на конспирацията са мощни средства за влияние над масите. Общественият договор се основава на проекции, които се харесват за вярване, независимо от тяхната плаваща релевантност спрямо реалността. Под и над хоризонта на политическата коректност в настоящето плават схващания като: "Аз вярвам, че моят народ, че моята раса или произход превъзхожда други" и още други суеверия, някой подемани от политиката и често от религията. А политиците от своя страна се провъзгласяват за избраници на съдбата, за повелители на природни бедствия и укротители на катастрофи при условие, че бъдат избрани. Именно тези аспекти на играта, авторката разглежда в изложбата чрез различни медии.

Играчите в инсценираните ситуации на видеоинсталацията са деца и възрастни, едновременно сериозни и невярващи, играчи по своему в техния собствен живот и играещи в нечия политическа амбиция, които всякога могат да отдадат своя кредит на доверие на играта и тя да се получи или обратно, да се разомагьоса и разпадне.

Боряна Венциславова често се вглежда в социалните трансформации, които засягат отделни групи от съвременното общество. Нейните герои са реални хора, които художничката поставя в ситуация или среда, която извежда разминаванията между лични очаквания и реалност, именно породени от парадоксите на съвременния свят.

Вера Млечевска, куратор на изложбата

 

С участието на:

Владимир Мишайков, Гаро Ашикян, Георги Петров, Дойчин Котларов, Линда Русева, Мартина Станева - Антонова, Сава Бобчев, Яна Криспин

Камера: Петко Лунгов

Звук: Веселин Зографов, Стефан Пашалийски

Асистент продукция: Елена Радева


Изложбата се реализира с любезното съдействие на Австрийското посолство в София и Федералното канцлерство на Австрия за изкуство и култура.

 

Информация: Петър Димов, Връзки с обществеността, СГХГ

                              


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.