"В дома на Вера Недкова" с изкуството на Анна Бояджиева

28.01.2019
Снимка 1

Националната галерия

представя

АННА БОЯДЖИЕВА

"В дома на Вера Недкова"

31 януари 2019 – 5 май 2019

Откриване: 31 януари 2019, четвъртък, в 18.00 часа

Къща-музей "Вера Недкова"

Ул. "11 август" 2, ІІ етаж

 

Програмата

„В дома на Вера Недкова“ е нова програма на Националната галерия за поредица от изложби, дискусии и срещи в пространството на Къща – музей „Вера Недкова“.

Апартаментът, който художничката обитава през годините, ни въвежда в нейния личен творчески свят, изпълнен с много уют и интимност. Той е бил припознаван от самата нея като пространство за споделяне.Тази идея стои в основата на програмата за продължение на волята на Вера Недкова, нейният дом да стане център за интелектуални и артистични събития.

Анна Бояджиева

Проектът стартира с участието на Анна Бояджиева. Професор в НХА, тя работи в областта на съвременния текстил, пространствените обекти и инсталацията, като използва различни материали, техники и технологии.

На пръв поглед несъвместими в творческите си търсения и похвати, Анна Бояджиева и Вера Недкова си кореспондират по един иновативен начин, като изображенията преминават от едно пространство в друго посредством обекти и триизмерни образи. Идеята е да се потърси различна гледна точка на възприемане, както и визуална комуникация между творчеството на двете авторки. Работите им намират общ диалог, съсредоточен върху фигурата и женската чувствителност.

„Дръзкият колорит и пастьозност в маслените картини на Вера Недкова са в контраст с моите бели пластични форми, изградени от различни материали - текстил, синтетика, хартия, метални нишки и други. Дълбоко свързани и крайно различни – такова е моето усещане за този визуален експеримент и съвместяване на творчество и лични съдби“, споделя Анна Бояджиева.

За допълнителна информация: Диана Драганова-Щир 0879 147 681

 

Наименования на творбите:

1. Роклята, 1996-97, метални нишки, текстил, ръчна хартия
2.Тяло, 1996-97, синтетични нишки, формуване
3. Жената, 1996р ръчна хартия, пясък
4. Висяща фигура, 1996-97, метални нишки, преплитане
 
 
Информация: Къща-музей "Вера Недкова"
 
 

 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.