"Какво се случва с правата на жените?": изложба-фокус върху статута на жените в Близкия Изток в галерия "Васка Емануилова"

22.02.2019
Снимка 1

Галерия Васка Емануилова представя

Какво се случва с правата на жените

изложба

26 февруари 2019 – 31 март 2019

Откриване: 26 февруари 2019, вторник, от 18.00 часа

 

Куратор: Шърли Мешулам, продуцент Йосиф Бен-Басат

В партньорство с: Посолство на Израел, София

Програма на ВЕГ: Място за срещи – ГОСТ

Изложбата "Какво се случва с правата на жените?"

търси отговори и задава въпроси с основен акцент, какви са съвременните усилия на жените да бъдат „чути“ и необходимостта от заявяване на условията им за проява във всички сфери на живота – изкуство, медии, музика, театър, в правото и политиката.

Експозицията включва 19 произведения на 13 артисти, повечето от които се изявяват в сферата на фотографията. Фокусът е върху „статута на жените“ в Близкия Изток и обръща внимание на жените в Израел, жените в палестинските общности и такива, израснали в плуралистични общества на светски, традиционни или религиозни култури. Подходът на артиста е едновременно критичен и разрушителен. Идеята на куратора е да отрази опитите на жените чрез изкуството да се конфронтират с „Дефиницията на правата на жените“ като основа на екзистенциалните проблеми, свързани с мястото, обществото, културата и дефиницията на Аза.

Танцов пърформанс "Пробуждане"

Откриването на изложбата ще бъде съпътствано и от танцов пърформанс „Пробуждане“ в изпълнение на Мириам Ангел ( Израел). Танцьорката посвещава това изпълнение на нейната баба  - балерината и художничка Дора Мушанова (1920-1994) – основател и пионер в авангардния модерен танц.

Участват:

Ройт Ферстер, Ханан Абу Хюсеин, Айрис Хасид, Инбал Мендес-Флор, Игор Крутер, Двора Мораг, Гил Нешущан, Хана Шавив, Абир Султан, Даниел Чечик, Иля Ефимович, Амийра Касим Зиян, Аяла Клара Мишаев

Автори и творби:

1. АЯЛА КЛАРА МИШАЕВ и фотографът ГИЛ НЕХУЩАН, „Гласът / затвор за душата“, 2017

2. ГИЛ НЕХУЩАН, „Мароканско момиче нарушава установените обичаи по улиците на Маракеш“,2017, 50 x 50

3. ДВОРА МОРАГ, „Разходка вкъщи“, 2013, 35 x 210

 

Информация: Петър Димов, Връзки с обществеността, СГХГ

                              


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.