"Джендър и изкуство в Германия": Лекция на Ан Пенхойсен в галерия Структура

02.03.2019
Снимка 1

Време: 6 март 2019, сряда, 18.00 часа

Място: Галерия Структура, ул. К. Шапкарев 9, София

През последните две години участието на жени-художнички на художествената сцена в Германия предизвиква горещи дебати, последвани от изложби като “Pissing in the River” („Да пикаеш в реката“) и отворени писма като “Pimmelsuppe” (Dick soup). На 1 март 2019 в Barbiche – център за куиър изкуство в Берлин, е открита изложбата “Chromosome XY. Male Art - Men’s Art”, която Ан Пенхойсен курира заедно с Волфганг Мюлер. Предстоящо е откриването на проекта “Missing Dick” („Отсъстващият член“) в мястото за проекти Schau Fenster. 

И така, за какво е дискусията? 
 
През призмата на изложбата на Роземари Трокел, Ан Пенхойсен ще разгледа проблема за джендър идеологията и изкуството в ХХ и ХХI век. Лекцията ще бъде на английски с превод на български.
 
Съвместен проект на галерия Структура и Гьоте-институт България. С подкрепата на ifa – Институт за международни отношения на Германия.
 
Накратко за Ан Пенхойсен
 
Ан Пенхойсен e куратор на свободна практика, преподавател и пишещ за изкуство. Живее в Берлин. Учи история на културата в Университета в Льовен, Белгия. Докторската й дисрертация, публикувана в книга, се занимава с критиката на белгийския авангард от 20-те години на ХХ век. Ан Пенхойсен продължава научните си занимания в Бъркли, Колумбийския университет и Университета Хумболт, изследвайки визуалната култура на Берлин през 20-те години. След това се насочва към съвременното изкуство. Преподава творческо писане и теория на културата в Центъра за кураторски изследвания Ноде в Берлин. Кураторската й кариера започва в музея Хамбургер Банхов през 2009 като един от кураторите на изложбата на Пол Файфър. През 2010 пак там курира заедно с Волфганг Мюлер изложбата „Pause. Valeska Gert: Moving Fragments“ („Пауза. Валеска Герт: Движещи се фрагменти“). През 2017 курира изложбата „Up and Down“ („Нагоре и надолу“) в центъра за съвременно изкуство KINDL в Берлин.
 
 

Информация: Зоя Петрова, галерия "Структура", София

Фото: © Kwame Charles

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.