#коментар #фикция #документ: Видео произведения от колекцията на СГХГ

09.03.2019
Снимка 1

Софийска градска художествена галерия

представя

   #коментар #фикция #документ 
      Видео произведения от колекцията на СГХГ

 Оливие Барден, Мариана Василева, Даниела Костова,
Цветан Кръстев, Кирил Кузманов, Надежда Олег Ляхова, Иван Мудов, Аделина Попнеделева,Расим, Калин Серапионов,
Недко Солаков, Камен Стоянов, Красимир Терзиев

              12 март 2019 – 14 април 2019
 

Откриване: 12 март 2019, вторник, 18.00 часа



Изложбата представя селекция от видео произведения от фонда на Софийска градска художествена галерия, коментиращи съвременни социални проблеми, валидни за българското общество през последните години.  

Един от приносите на СГХГ към съвременното изкуство у нас е притежанието на над петдесет видеа, постъпили между 2008 и 2018 г., което я прави най-богатата публична колекция на съвременно видео изкуство в България. Целта на изложбата е изследване на съдържанието на тази сбирка, защото сама по себе си тя е отражение на темите, върху които са работили художниците от 90-те години на миналия век до сега. Въпреки голямото разнообразие, като доминиращ се откроява критичният поглед към съвременността, който е и връзката между представените работи.

Някои от тях се занимават с така наречената „критика на институциите” – основен израз в изкуството, определящ произведения, които директно коментират художествените институции. Други са ориентирани към политика, икономика, култура, манталитет, реклама, градска среда – всичко, което формира понятието „съвременна действителност”. Принципът на селекцията в изложбата се ръководи и от наличието на наратив, може да се каже, че всички работи разказват конкретни истории. Както е характерно за видео изкуството, и за разлика от киното и телевизията например, тези истории могат да възпроизвеждат документално случаи от живота или да съдържат художествени фикции. Но също така художниците понякога преминават границата между двете. Те може нарочно да симулират документалност или да провокират съмнение от достоверността.

 
 Изложбата се реализира със съдействието на Гьоте институт.

 

Наименования на творбите:
1
Мариана Василева, Никога не носи две дини под една мишница, 2011, 4:21 мин. Mariana Vassileva, Never Carry Two Watermelons Under One Arm, 2011, 4:21 min 
2
Камен Стоянов, Синхронизация, 2010, 5:25 мин.
Kamen Stoyanov, Synchronization, 2010, 5:25 min
3
Цветан Кръстев, За лунната мелиорация, 2011, 14:00 мин.
Cvetan Krastev, On Lunar Melioration, 2011, 14:00 min
4
Иван Мудов, Един час предимство, 2000, 60 мин.
Ivan Moudov, One Hour Priority, 2000, 60 min 
 
 

Информация: Петър Димов, Връзки с обществеността, СГХГ

                              


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.