Литературна среща с Николай Петков по повод новия му роман "Тук, с Гогол"

13.03.2019
Снимка 1

Време: 16 март 2019, събота, от 18.00 часа 

Място: 9 семинарна зала на Пловдивски университет, Ректорат

Книгата "Тук, с Гогол", изд. Изток-Запад 2019

ще представи проф. д.ф.н. Георги Каприев

Думи за автора и книгата

Николай Петков е от изчезналото коляно на енциклопедистите. Той разбира от философия, от богословие, от поезия, от градоустройство, от кварки, от иконопис, от вино, от шах, от футбол, от мистерии и загадки. 

Деян Енев

Гогол е тук заради своите във висша степен луди и фантастични истории, при което щуротиите му звучат така правдоподобно, че повече от век и половина го взимали за баща на руския реализъм. Заради това, че може да измисли такава опашата лъжа, която освен всичко друго да бъде неопровержима истина. С Гогол никога не знаеш къде ще стигнеш, което тъкмо се търси в картинката.

Повествователят чистосърдечно изповядва, че сам е една от измислиците. Той е кръстен на рибаря, сложил пръст в раните Христови. Назован още „неверни“ и „близнак“. Наречен така, навярно за да стигне отвъд Индиите, или пък за да настоява, че освен видимата Книга, у Бога има и друга – Невидима. Вероятно роден, за да възпее тази Книга-близнак, която снизхожда по необясним и тайнствен начин. Камъче, отронено от Божията планина, вместило се на плаващата граница между Изтока и Запада, между реалното и въображаемото. Така се завихря тайфун, чието око е в Шумен, а опашката му в Индокитай: тайфунът Тук с Гогол. 

Георги Каприев

Накратко за автора

Николай Петков е писател и свещеник. Възпитаник е на Великотърновския университет, където учи българска филология, философия и теология. Автор е на две стихосбирки: „Ars morendi“ (1997) и „Химни и монодии“ (2005); на „Божествените имена във философията на Прокъл Диадох“ и на романите „Стадионът на Старата госпожа“ (2012), „Кирил и Хипатия“ (2013), „Борхес и другите – там“ (2017).

 

Информация: ПУ "Паисий Хилендарски"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.