Пейзажи на известния пловдивски художник Иван Краевски за първи път в галерия Аспект, Пловдив

24.03.2019
Снимка 1

 

Галерия Аспект

представя

Иван Краевски

изложба живопис

27 март 2019 – 16 април 2019

Откриване: 27 март 2019 от 18.00 часа

За първи път със самостоятелна  изложба в галерия Аспект гостува известният пловдивски художник Иван Краевски. Роден е на 4 август 1943 г. в Зелениково. Разположено в полите на Сърнена Средна Гора, това село е дало на България още 11 художници. Завършил е живопис в Националната художествена академия „Николай Павлович” Член е на групата на пловдивските художници от 1971 г. Има 14 самостоятелни изложби, участвал е в експозиции в Полша, Германия, Англия и др. Негови картини са притежание на галерите в Пловдив, Карлово, Стара Загора, Балчик и др., на частни колекционери от България, Германия, Франция, Япония, Русия, Гърция и др.

Изложбата представя

За изявата си в Аспект художникът е подбрал картини от различни свои периоди, обединени от любимия му жанр, пейзажа. В експозицията присъстват  много европейски градове, сред които Венеция, Париж, Барселона, Залцбург, Мюнхен, все места  които Краевски е посетил и неговото око на творец е уловило и пренесло върху платното красотата на природата и особеностите на архитектурата на всеки един град. В същото време с картини от любимия Пловдив той търси от една страна съпоставка, а от друга повод за гордост, че макар и закъснели исторически в своето архитектурно развитие, ние има с какво да се съизмерим и гордеем спрямо големите европейски градове. В много то платната творецът майсторски успява да  съчетае в една картина цели три живописни жанра, а именно екстериор – интериор  - натюрморт.Допълнена от цикъл „Сезони” и от едно голямоформатно голо тяло, изложбата презентира най-доброто от творчеството на Иван Краевски.

Светла Москова за Иван Краевски 

„Когато гледаме творбите на Иван Краевски, тяхната спокойна необятност, човешките ни мисли се реят в необозрими спомени, надежди и очаквания. Неговата живопис е пастьозна и мека, хармонична и сложна, носи очарованието от мига на ежедневието, уловил красотата на деня и нощта. Любимите теми на художника  - утрото, морето,Средногорието, Родопите и Пловдив – са обекти на десетки пейзажи, омайващи с многообразието на сезоните, а ние, зрителите, потъваме в омаята на нейните цветни протуберанси”. 

Изложбата в Аспект се явява категорично потвърждение на думите на известната изкуствоведка и всеки зрител, който желае да се докосне до живописния свят на Иван Краевски може да направи това от 27 март до 16 април.

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.