Официално откриване на обновената експозиция "Икони" към ГХГ - Пловдив

26.03.2019
Снимка 1

Време: 02 април 2019 от 11.00 часа

Място: Експозиция "Икони", ул. "Съборна" 22

На 2 април 2019 г. от 11.00 часа ще се състои официалното откриване на обновената експозиция „Икони“ към Градска художествена галерия - Пловдив. Тя се намира в сграда, специално проектирана за иконна галерия от арх. Никола Мушанов и колектив, на ул. „Съборна“ № 22 в Стария град, в единен комплекс с църквата „Св. св. Константин и Елена“.

Нов експозиционен план

В откриването ще вземе участие авторът на новия експозиционен план чл.-кор. на БАН, проф. Иванка Гергова, доктор на изкуствознанието от Института за изследване на изкуството към БАН. Проф. Гергова ще запознае присъстващите с концепцията си, според която е подбрала и подредила иконите и църковните предмети в обновената постоянна изложба.

Официални гости

На събитието са поканени кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, Н.Високопреосвещенство Митрополит Николай, министърът на културата Боил Банов, заместник-министърът Амелия Гешева, заместник-кметът по култура и туризъм инж. Александър Държиков, кметът на район „Централен“ г-н Георги Стаменов, ръководители на културни институции, граждани, медии.

Богат фонд

Градската художествена галерия разполага с богат фонд от икони, иконостасни фрагменти и образци на църковна графика. Към нейния фонд се прибавят предмети, собственост на Пловдивската митрополия, която ги е предоставила за съхранение и представяне в експозицията.

Освен иконната подредба изцяло е обновен и интериорът на залата. Променени са цветът на стените, системата на окачване на експонатите. В предверието е разположен богато илюстриран информационен раздел, съдържащ четири основни теми: „Християнският Пловдив“, „Църковно изкуство в Пловдив и Пловдивско“, „Икона“ и „Иконостас“. Реновирането на постоянната експозиция е извършено със средства от приходите на Градската художествена галерия. На предишен етап с финансовата подкрепа на Министреството на културата залата беше оборудвана с ново подходящо осветление и камери за наблюдение.

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.