Фантастичният живописен свят на Валентина Чернева и Милен Маринов в Арт галерия Ларго, Варна

27.03.2019
Снимка 1

Арт галерия Ларго

представя

Валентина Чернева и Милен Маринов

Попътни вълшебства

изложба – живопис

28 март 2019 – 17 април 2019

Откриване: 28 март 2019 от 18.30 часа

 

Изложбата

На 28 март 2019 г. от 18:30 ч. в Арт Галерия Ларго ще се открие изложба - живопис на художниците Валентина Чернева и Милен Маринов. Галерия Ларго вече 10 години представя в различни свои проекти артистичното варненско семейство. Това е третото участие на Валентина в експозиция в галерията. Милен има почти дузина участия в „Ларго“, като последната му самостоятелна изложба е именно при нас през 2009-та. Съвсем наскоро, през месец януари 2019 -та за първи път в „Ларго“ беше представена и тяхната дъщеря Деница, чиито творби участваха в традиционната изложба-конкурс на учениците от НУИ „Добри Христов“, Варна.

В настоящата експозиция участват приказни сюрреалистични творби, събрали целия заряд и магия от вътрешното детско Аз на авторите. Обединени в заглавието на изложбата "Попътни вълшебства", картините ни разказват истории за мореплаватели, многолики венециански маски и чисти сини небеса, в които се реят бели пухкави овчици-облачета, пренасящи ни в един свят на фантазии и мечти.

“Ако се спрем за миг, огледаме се наоколо и видим всичко, което ни заобикаля, света, в който живеем- това, което съм изобразил в творбите си, ще ни се стори съвсем обикновено и нормално.” - споделя Милен.

В платната си той е илюстрирал света, пречупен през неговата призма- през призмата на творец, през тази на мечтател, пътешественик и авантюрист..., но и през призмата на мъжкото си Аз. Още при предишната му изложба в галерия Ларго - „Карнавал“, варненецът наред с пейзажите и портретите, беше донесъл серия творби, посветени на злободневната тогава тематика, свързана с политиката и европейското ни членство. Днес, 10 години по-късно, Милен отново не изневерява на навика си да обрисува и критикува чрез картини злободневните теми на деня. Предизвикан от наболялата в последно време тема за сексуалната идентичност, той провокира зрителите съссерия от миниатюри, закачливо-еротични и естетски- предизвикателни.

В творбите на Валентина пък откриваме темите за новото начало, за настъпването на пролетта и за нежната природа на деликатното цвете на човечеството- жената. Плет от рози, преплетени в корона от цветове, завършващи с тънки и крехки стебла, извити във формата на телата на Три Грации ще открием в творбата „Усещане за жена”. Чрез нея авторката ни разказва за Жената- красива, нежна и уязвима. Но не е пропуснала и да намекне чрез острите трънчета на розите за двойнствената природа на нежния пол- рязка, категорична и властна. Жената - Любовница. Жената - Майка. Жената - Лидер. А в задния план на творбата виждаме една пустош и самота- символ на това, което е мъжът без жената - безплодна, празна, суха и безкрайна пустиня.

Но ако оставим на заден план по-провокативните и философски творби на двамата художници, в голяма част от картините зрителите ще се потопят в един приказен, фантазен, по детски чист свят. Свят, пълен с феи, рицари, влюбени, танцуващи по водата и герои, като че ли оживели от някоя приказка.Ако от време на време го поглеждаме с очите на дете, няма да забравим, че светът всъщност е едно хубаво място.В това може би искат да ни убедятдвамата талантливи варненски творци.

Елате на откриването на 28 март 2019, четвъртък, от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум №8, за да се насладим заедно на приказните варненски художници. Изложбата продължава до 17 април. 

Повече снимки и информация вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com.

Накратко за авторите

Валентина Чернева е родена през 1970 г. в град Разград. През 1989 г. завършва Национална Гимназия за Приложни Изкуства „Професор Венко Колев” – гр. Троян със специалност керамика.Има няколко самостоятелни изложби: Галерия „Premier Enterprises” – Варна (1991, 1995), Галерия 111 – Варна (2001), Комплекс „Яница” – Крапец (2002), Галерия „Теди” – Варна (2011) и др.Има изяви и в сборни изложби и проекти: “Светлина” - Галерия Президент, Мангалия, Румъния (2009), Арт-фестивал „Без граници” – Балчик, България (2011), Четвърто балканско квадриенале на живописта „Митове и легенди“ – Стара Загора (2016).Активно участва в редица колективни изложби в страната и чужбина.Илюстрирала е 5 книги.Член на СБХ.Живее и работи във Варна.

Милен Маринов е роден през 1965 г. във Варна. Учи в Националната Художествена Академия от 1988 до 1993 г. в класа на проф. Григоров. Работи в областта на кавалетната живопис От 1994 г. до днес Милен Маринов има 13 самостоятелни изложби, някои от които в Градска Художествена Галерия, Балчик (1996), Градска Художествена Галерия, Варна (1997), Галерия 111, Варна (2001, 2004), Галерия Кожухарови, София (2005), Галерия Atypic, Тулуза, Франция (2007), Арт Галерия Ларго (2009) и др. Милен има също и множество участия в групови изложби в България, Швейцария, Франция, Румъния, Босна и Херцoговина, Гърция, Сърбия. Някои по- важни:“Християнството в края на 20-ти век”, комплекс Слънчев ден, Варна, България  (1997), VI Международен салон за съвременно изкуство, Марсилия, Франция (2006),  Арт колония, остров Св. Ахил, Гърция (2006, 2009), “Двама български художници“ (заедно с Валери Ценов) в EspaceNotreDame,  Волон, Франция (2006),  Международна колония на художниците - Pociteli, Босна и Херцоговина (2008),  “Светлина” - Галерия Президент, Мангалия, Румъния (2009), IV Балканско квадриенале на живописта „Митове и легенди на моя народ“  - ХГ Стара Загора (2016 ) и др.Член е на групата творци “Скендерман”. Участва в престижни арт-форуми като ежегодния Международен Салон на Съвременното Изкуство в Марсилия, международни пленери в Сърбия и Гърция. Живее и работи във Варна.

 

Информация: Нели Вълчева, галерия Ларго, Варна

 


 

 © Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.