НОВИ КНИГИ: Владо Трифонов и "Суета, суета"

27.03.2019
Снимка 1

 

Владо Трифонов за "Суета, суета"

Във времена на „отвързани“ нрави, една прашна и до вчера

поробена балканска държава се опитва да прогледне за нови

светове и култури. Прави го с цената на лични драми и

непримирими обществени конфликти, но и със запомнящи се

примери за любов, приятелство и творческа уникалност.

Думи за книгата

„Суета, суета“ спокойно може да се нарече „литературен роман“. По-точно „литературно-исторически роман“. Произведението има кръгова структура – започва с разговор в софийско кафене между двама от корифеите на българската литература от края на ХІХ – началото на ХХ век – Иван Вазов и Стоян Михайловски, и завършва отново с разменени реплики между тях на същото място.

В общо петте части ставаме свидетели на настойчивите претенции на княз Фердинанд към красивата съпруга на Христо Белчев – министър на финансите в правителството на Стефан Стамболов; чуваме нерадостните мисли на Пенчо Славейков по време на пътуването му за Италия, след като напуска обиден България; съпреживяваме любовта между него и Мара Белчева, както и неприязънта му към литературния патриарх Вазов, за да стигнем до последната част, която разказва историята около несбъдналата се Нобелова награда за ексцентричния и своенравен български поет. Всичко това е поднесено с усет за епохата, с вникване в детайлите в дълбочина, с интересна размяна на реплики, с изострено и сполучливо чувство за хумор.

„Суета, суета“ е книга за един от най-живописните периоди в българската култура и литература, която със сигурност ще привлече внимание. Роман със сериозен кинематографичен потенциал. - Д-р Митко Новков

Накратко за автора

Журналист, преводач, автор на публицистика и есеистика, публикувана в българската и чуждестранната преса и специализирани издания. Сценарист и режисьор на документални филми с международни участия и признания. Носител на национални и задгранични награди за поезия и проза, кинодокументалистика и фотография, както и на отличителна награда за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) – Writing for Central and Eastern Europe.

 

ПРЕМИЕРА

Време: 28 март 2019 (четвъртък), 19:00

Място: Vintage house, ул. Гладстон 15

            (етаж 1, в Дом на културата „Борис Христов“)

С думи за книгата: Божана Апостолова

 

Информация: Гери Георгиева, ИК Жанет 45

Откъс от романа в "Диаскоп"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.