NEXT BALKAN: Съвременно сръбско изкуство в галерия "Васка Емануилова"

03.04.2019
Снимка 1

 

NEXT BALKAN:

Съвременно сръбско изкуство

Куратори: Мина Пишчевич и Миодраг Нинич

Културфорум ОСКР, Белград

09 април 2019 – 05 май 2019 / 

Откриване: 09 април 2019, вторник, 18.00 часа

 

Събитието е организирано от Арт Фондация ДОМА в партньорство с галерия "Васка Емануилова".

През годините галерия „Васка Емануилова”, филиал на Софийска градска художествена галерия, се утвърди като институция, която представя млади художници. С настоящата изложба галерията продължава тази посока на работа, като подкрепя платформата NEXT BALKAN, инициирана от Арт фондация „ДОМА”, България и Културфорум ОСКР, Сърбия.

NEXT BALKAN

е замислена като платформа за обмен и сътрудничество на млади творци и специалисти по изкуствата от балканските страни. Тя се състои от серия изложбени събития със съпътстващи програми. Целта е да се създаде възможност за сътрудничество и да се даде глас на младите автори от региона, като по този начин те придобият по-голяма видимост на световната карта на изкуството. Платформата стартира с изложбата „Съвременно сръбско изкуство”, която в София се осъществява от Арт фондация „ДОМА” в партньорство с галерия „Васка Емануилова” и с подкрепата на Програма „Култура” на Столична община.

Двадесет сръбски художници

Работите на двадесет сръбски художници ще бъдат представени в галерията и в пространството за културни събития „SeeMeOn 29” (ул. Цар Симеон 29). Показани са творби на Ана Вуйович, Александър Денич, Бранко Милишкович, Владимир Васич, Давор Громилович, Дамян Ковачевич, Емилия Радойчич, Ива Кузманович, Иван Шулетич, Ивана Ранисавлевич, Лидия Делич, Марина Маркович, Мария Шевич, Марта Йованович, Мина Пишчевич, Миодраг Нинич, Неманя Николич, Петър Сибинович, Сара Костич. Изложбата използва формата на „националното” представяне. За разлика от традиционните очаквания обаче, че националното ниво по принцип е свързано с най-престижните и разпознаваеми художници, тя показва работата предимно на младите автори. Всички те са много разнообразни в медиите, темите и начина си на работа. Кураторите подчертават, че именно този широк спектър от художествени практики, както и работата на границата между формално и неформално, между традиционни и съвременни изразни средства, между професионализъм и любителство характеризират младата сцена на изкуство в страната. Темите, които изложбата поставя, са колкото различни, толкова и близки до средата в България и се отнасят към самите произведения и към по-широкия контекст на изкуството, отличаващ се с неустойчивост, отсъствие на пазар и слаба институционална подкрепа.

Част от цялостното събитие ще бъде и открит за публиката форум с кураторите на изложбата и представители на други съвременни арт пространства в Белград, някои от които участници в изложбите, както и български куратори, художници и представители на арт пространства в София. В рамките на форума ще се обсъдят теми като развитие на младата балканска сцена като цяло, бъдещи и минали пресечни точки. Самото събитие ще започне с пърформанс от Бранко Милишкович, който е сред най-изявените млади художници на Белградската сцена.

► NEXT BALKAN Съвременно сръбско изкуство е първата изложба от платформата, която ще бъде последвана от реципрочен проект, представящ български автори в Сърбия през 2020 г. В София събитието е подкрепено от програма „Култура” на Столична община.

Повече информация за инициаторите на събитието:

Арт Фондация "ДОМА" работи със съвременна култура, изкуство и градско развитие, провокира културен обмен и взаимодействие между местни и чуждестранни партньори, продуцирайки различни събития в сферата: изложби, фестивали, обменни програми, дискусионни форуми и други съпътстващи. Сред проектите са фестивалът за съвременно изкуство "DOMA Art Fest", "КвАРТал” – инициатива, съвместно с местната общност (арт пространства, бизнес, културни институции и организации), за създаване на културен район в София и прилежащия към него градски "КвАРТал Фестивал", "Арт Компас” - платформа за съвременно културно съдържание в областните центрове на България и др. През 2013 г., заедно с няколко корейски художници четири скулптури в публичното пространство бяха изработени, дарени на Столична община и Министерството на културата, и инсталирани в град София. През 2016 г. "Форбс България" награди “ДОМА” в конкурса "30 под 30" в категория "Изкуство, култура и медии". През 2017 г. “ДОМА” бе избрана в топ три от "Капитал" в конкурса за млади лидери "NEXT Generation".

“Културфорум ОСКР“, организация за социокултурно развитие, е неправителствена организация с идеална цел в областта на изкуството, културата и обществото от Белград, Сърбия. От 2012 г. насам „Културфорум“ е продуцирала и организирала множество художествени и културни програми и събития. Тя си сътрудничи с партньори като Фондация „ПОКБ“ (2014–2016) и художествения проект „О3он“ (2016 г. досега). В програмите си организацията съсредоточава своето вниманието върху млади художници.

За повече информация:

Владия Михайлова
Галерия Васка Емануилова
(филиал на СГХГ)
бул. „Янко Сакъзов” 15
+ 359 2 944 11 75, + 359 878 190 316
www.veg.sghg.bg
и
Мартина Стефанова
Арт Фондация “ДОМА”
+359 888 444 205

 

На снимките:

  1. Кураторите Мина Пишчевич и Миодраг Нинич
  2. Пространство в Белград - Културфорум ОСКР
  3. Пространство в Белград - Културфорум ОСКР

 

Информация: Маргарита Енева, Петър Димов, Връзки с обществеността, СГХГ

                              


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.