Борис Петров: "Който се смее, дълго живее!" - карикатури на художничката от Беларус Марина Горелова в Пловдив

03.04.2019
Снимка 1
 
В изложбената зала на Регионален етнографски музей – Пловдив от 14 до 31 март 2019 година се състоя самостоятелна изложбата на художничката от Беларус Марина Горелова "Който се смее, дълго живее!", организирана от Дружеството на Пловдивските карикатуристи, ВУАРР и РЕМ-Пловдив.
 
 
В експозицията бяха представени 44 творби на различни теми, създадени в различни периоди от творческата й дейност, голяма част от които са представяни на международни изложби в Белгия, Германия, Турция, Израел, Испания, Полша и други страни, а някои са отличени с награди от Международни конкурси и фестивали на карикатурата в България, Румъния, Кипър, Хърватия, Корея и Китай. Почти всички рисунки са карикатури „без думи“, които не се нуждаят от превод.
 
На откриването говориха доц. д-р Ангел Янков – директор на РЕМ, Пловдив, Цочо Пеев – председател на Дружеството на Пловдивските карикатуристи и член на СБХ, академик, професор Димитър Димитров - почетен председател на Дружеството, известните пловдивски карикатуристи Ириен Трендафилов и Нежна Филипова, журналистът и преводачът Милена Деянова. Сред гостите бяха представители на образователни институции, журналисти от различни медии, културни дейци и почитатели на изкуство.
 
В залата на музея прозвуча стихотворението "Пловдив" на Марина Горелова, която е и поет. Художничката е благодарна на съдбата, че точно в Пловдив и точно през тази година, когато градът е обявен за Европейска столица на културата 2019, бе открита нейната изложба. Защото Пловдив е град с древна история, богата култура и, дай Бог, със светло и прекрасно бъдеще!
 
На снимките:
 
1. Афиш на изложба
2. Доц. д-р Ангел Янков – директор на РЕМ, Пловдив.
3. Акад. проф. Димитър Димитров - почетен председател на Дружеството на Пловдивските карикатуристи, ректор на ВУАРР.
4. Карикатуристът Ириен Трендафилов.
5. Откриване на изложбата
6. Откриване на изложбата
 
 

 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.