НЕОЧЕВИДНО / UNAPPARENT: Site-specific инсталация на Борис Далчев и Михаела Добрева в галерия УниАрт, НБУ

03.04.2019
Снимка 1

Галерия УниАрт

Нов български университет и Съпромат

представят

НЕОЧЕВИДНО / UNAPPARENT

Site-specific инсталация

Куратор: Росена Иванова

04 април 2019 – 15 май 2019

Откриване: 04 април 2019, четвъртък, от 18.30 часа

 
Със съдействието на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ.
 



Понякога галериите приличат на обиталища, където идеите се формират като образи и обекти. Ако се вгледаме внимателно можем да видим, че тези пространства имат собствена история, събрала се във фугите по краищата на прозорците и в пукнатините на стените, сенки се промъкват покрай колоните и се свиват някъде под стълбите. Пространството на галерията никога не е празно, напротив - то е изградено от съдържание.


"Неочевидно"

е site-specific инсталация на Борис Далчев и Михаела Добрева. Инсталацията говори за неочакваните отвори в пространството, за алтернативния разказ и смисловото натрупване, за несподелената история на галерията. "Неочевидно" е и медитация върху философията на визуалното във времето на пост-модернизма, когато човекът се бори за правото си да вижда света, а не просто да бъде наблюдател.

"Неочевидно" е проект на СЪПРОМАТ, съвместна програма на Борис Далчев и Михаела Добрева.

Накратко за авторите

Борис Далчев е сценограф. Работи по редица представления сред които балета “Светът на Алиса” от Л. Карол, хореография и режисура Анна Пампулова, представена в Държавна опера Пловдив. В сътрудничество с Михаела Добрева са представленията „Идиот“ и „Бесове“ по романите на Ф.М. Достоевски, реж. М. Младенова и И. Добчев в Театрална работилница Сфумато. "Белла фигура" от Ясмина Реза, Театър българска армия; Сценография за "Нирвана" от Константин Илиев, ДКТ Васил Друмев, Шумен. През 2018 е номиниран за наградата “Икар” за сценографията на постановката “Ревизорът” съвместно с Юлияна Войкова-Найман. През 2019 отново получава номинация за наградата “Икар” за сценографията си за "Нирвана" от Константин Илиев, ДКТ Васил Друмев, Шумен. Борис Далчев работи още в полето на костюмографията и има специализиран интерес към site-specific инсталациите и дигиталните изкуства.
https://www.behance.net/user/?username=daltchev

Михаела Добрева се занимава с костюмография и сценография. Реализирала е множество проекти, сред които: „ММД или кой пръв почна“, реж. Боян Крачолов, Театрална работилница Сфумато, „Спомен за летене“ с реж. Б. Крачолов, Драматичен театър Пловдив. В екип с Борис Далчев работят по представлението “Вуйчо Ваньо” с реж. Григор Антонов, ОКИ Театър Възраждане, "Нищото, Дивата мравка, Адам и Ева" реж. Стефан Прохоров, ДКТ Стара Загора.Творческите интереси на Добрева се простират и в полето на дигиталните изкуства, на пърформансът и site-specific инсталацията.
https://www.behance.net/michelle_d0a0f

 

Галерия УНИАРТ
Нов български университет
ж.к. Овча Купел
ул. "Монтевидео", №21
София 1618

 

Информация: Добромира Терпешева: 0884 283 668
                            Росена Иванова: 0988 744 927
                            E mail: [email protected]
                            тел: 8 110 200

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.