Йозеф Куделка и Антоан Д’Агата от агенция МАГНУМ - гости на шестото издание на фотографския фестивал ФотоФабрика

09.04.2019
Снимка 1

Двама фотографи от най-престижната агенция за репортажна фотография в света – кооператива МАГНУМ - ще дойдат в София със свои изложби. Това са Йозеф Куделка и Антоан Д’Агата.

Една от най-въздействащите фотографски серии на Куделка Изгнания от колекцията на Център Жорж Помпиду ще бъде показана за първи път в нейната цялост извън Франция. Изложбата ще бъде открита на 7 май от 18:00 ч. в СГХГ и ще продължи до 9 юни.

На 20 юни в САМСИ се открива изложбата на Антоан Д’Агата – задълбочен изследовател на тъмните кътчета в човешката душа и на всичко, което наричаме табу. Фото и видео инсталацията Corpus ще може да бъде видяна до 28 юли.

Гости на 6-я фестивал Фотофабрика са и италианските фотографи от независимия колектив Чезура, които ще “превземат” София, за да ни я покажат така, както не сме  я виждали преди. Екипът Чезура идва със своя проект Фотобъстър, за да снима   града и неговите хора. Ще видим този резултат на 21 май в Галерия „Сердика“.

Италианската връзка във ФотоФабрика VI продължава с изложбата Онова, което остава на Алберто Гандолфо (в галерия „Ко_оп” между 06.06 – 07.07 ).

Сицилианецът ще представи фотокнига и снимки на хора, станали герои в новините като жертви на мафията, пострадали от домашно насилие, от корупция или получили отказ от правосъдие. Проектът е опит да се погледне към онова, което остава след новинарския шум.

Традиционната за фестивала голяма външна изложба тази година включва фотографии на световни фотожурналисти, публикувани от FotoEvidence Press. Представяме 19 автори, които буквално са променили ходя на историята в сферата на човешките права, заради което печелят и наградата на FotoEvidence Press, връчвана в последните две години в партньорство с World Press Photo.

Експозицията ще бъде на Моста на влюбените от 27 май, а след 10 юни - по оградите на няколко столични училища.

Шестият Фестивал ФотоФабрика се открива на 22 април в галерия УниКредит Студио с изложбата People of Sofia на Вихрен Георгиев, уловил ритъма на града през портретите на неговите обитатели,

Повече за ФотоФабрика 2019 може да научите на 12 април, (петък) от 18:00 ч. в къщата-музей „Андрей Николов”- Червена зала в рамките на „Фокус върху Европа”, заедно с предпремиерна прожекция на кратки видео портрети представящи някои от световните имена във фотографията гостували на фестивала през годините: Алекс Майоли, Кристина Гарсия Родеро, Ървин Олаф, Ян-Артюс Бертран. Вход с регистрация: https://goo.gl/forms/kjrQWGBvE5laHiP22

Фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/1185205311655509/

Допълнителна информация по темите и събитията от програмата на фестивала ФотоФабрика ще откриете на сайта: https://www.fotofabrika.org/bg

Шестият фестивал Фотофабрика е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 година. УниКредит Булбанк е партньор на Фестивала от самото начало.

 

Информация: Маргарита Енева

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.