"Между небето и земята" на Ели Станчева в галерия Аспект, Пловдив

12.04.2019
Снимка 1

Галерия Аспект

представя

Ели Станчева

Между небето и земята

изложба живопис

17 април 2019 – 7 май 2019

Откриване: 17 април 2019 от 18.00 часа

 

На 17 април в галерия Аспект своята самостоятелна изложба „Между небето и земята” представя Ели Станчева. Настоящата експозиция е мислена и преживявана от художничката цели три години и включва само нови живописни платна, рисувани специално за този проект. Ели Станчева за пореден път ще докаже, че съчетанието от висок професионализъм, духовна задълбоченост и финес, са гаранция за отличен художествен резултат.

Пейзажи, голи тела и натюрморти

Почитателите на изобразителното изкуство ще видят експресивни пейзажи, голи тела и натюрморти, пресъздаващи последните творчески търсения на художничката. В творбите живописната повърхност е неспокойна – фактурността се редува с гладко полагане на боя, топлите цветове играят със студените и се смесват в различни тоналности. В творбите на Ели Станчева са пресъздадени нови реалности и нови приказни светове, вдъхновени от природата и въображението на автора.

„За да реализираш една изложба трябва да имаш концепция, ясна визия и общ поглед върху произведенията, които искаш да направиш. За мен една самостоятелна изложба не е механичен сбор от творби. Винаги обмислям експозициите си предварително. В процеса на работа първоначалната идея търпи промени, но това е част от магията на творческия процес. В картините си търся контрасти, съпоставям светло и тъмно, топло и студено. Чрез симбиозата между форми и цветове постигам движение и експресивност. Опитвам се да пресъздам вятъра, поклащането на тревата, плавната смяна на деня с нощта.” – споделя авторката.

Проф. Десислава Минчева за Ели Станчева

Опирайки се на дългогоишното си лично и творческо приятелство с Ели Станчева, професор Десислава Минчева анализира много точно настоящата изложба: 

„В последните си творби художничката достига до един синтез и една експресия, които са белег на овладяна емоционалност, но и сила, присъщи на голям професионалист. Изключително интересни са пейзажите и композициите й, направени сякаш на един дъх. Сложни и богати като живопис, захранени с истинността на действително съществуващи места, но обобщени и знакови, тези платна изненадват със сгъстената си енергия и с лаконичния си, но чувствителен изказ. Картините й не са демонстрация на пластическо и колоритно майсторство, а откровение. Контрастни тоналности, резки светлини, едра и плътна мазка, мощен заряд и чистота на намерението и изразяването характеризират като цяло нейното творчество. Даже в най-лиричните си платна тя залага на категоричност и опростена форма. Никъде в произведенията й няма и следа от преднамереност, умозрителност и претенциозност. Ели Станчева е художник, който знае какво иска и може, но е и твърде критична към себе си, което я прави изключение от правилото. И този дух, в съчетание с интелекта и таланта й, я извежда до онези свободни територии, до които малцина художници могат да достигнат”.

Накратко за автора

Ели Станчева e родена през 1956 г. в Пловдив. Завършила е специалност „Живопис” в НХА, София през 1981 г. Член е на СБХ и Дружество на пловдивските художници.

В творческата си биография има 24 самостоятелни изложби и множество участия в общи експозиции в Пловдив, страната и в чужбина. Куратор е на проект за Национални есенни изложби, изложбата „15х5” и живописен пленер в с. Гела.

Носител е на престижни награди:

  • 2016 г. – Награда „Златен век – печат на Симеон Велики” на Министерство на културата
  • 2015 г. – Награда „Пловдив”
  • 2014 г. – Награда „Мечът Ромфея”
  • 2012 г. – Награда „Живопис” на Дружество на пловдивските художници

 

Творби на Ели Станчева са притежание на: Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, много галерии в страната, частни колекции в България и в чужбина: Холандия, Франция, Гърция, Англия, Германия.

Ели Станчева е преподавател в Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов”, Пловдив.

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.