"Стълба към небето" на знаковия варненски художник Светлин Ненов в галерия Ларго

16.04.2019
Снимка 1

Арт Галерия Ларго представя

Светлин Ненов

Стълба към небето

изложба – живопис

18 април 2019 – 15 май 2019

Откриване:18 април 2019, 18.30 часа

"Той сънува стълба, изправена на земята, чийто връх стигаше до небето; и Божиите ангели се качваха и слизаха по нея."

Сънят на Яков във Ветил, Битие 28

Тази изложба беше замислена още преди година и половина. Още тогава беше уговорено тя да бъде представена в галерия «Ларго» в навечерието на Великден. Светлин Ненов е добре познат на варненската публика автор както със своите творби, посветени на морето, така и с тези, посветени на балета. Той с любов рисува рибарски мрежи, риби, яхти, издули бели платна, пейзажи от българските и гръцките крайбрежни села, натюрморти, етюди и портрети на балерини и картини с етно мотиви. Особено много творческа енергия отдава на абстрактните си творби. Никога досега обаче в дългия си творчески път Светлин Ненов не е правил самостоятелна изява само с абстрактни произведения. Затова и толкова дълго беше подготвяна тази изложба.  

От 18 април 2019 год. в Арт Галерия Ларго за трети път ще представим със самостоятелна изложба знаковия варненски художник Светлин Ненов. Експозицията се нарича „Стълба към небето“. Заглавието е вдъхновено от „Сънят на Яков“, цитиран в началото. Настоящата изложба е като едно творческо изкачване за автора, едно осмисляне на досегашния му житейски път и едно търсене на духовно прозрение. А резултатът е излят в повече от тридесет живописни платна, част от които ще влязат в изложбата. В картините варненецът започва и доразвива духовните теми, свързани с Великден и с Възкресението Христово. Тук е темата за пътя към Голгота и неговите спирки, тук е темата за себепознаването и съкровеният разговор със себе си в Гетсиманската градина. Ще се насладим и на цикъла „Стълба към небето“, развит в осем различни творби. В цялата изложба художникът изследва темата за духовността по най-различни начини. Но основното послание е, че стълбата към небето е символ на спасението на душите, защото дори и човешкият живот да има край, душата е вечна и чрез вярата си в Бога тя ще се спаси.

Освен тази основна водеща тема, Светлин е включил в изложбата три картини, в които органично са вплетени три различни стихотворения. Първата е с цитат от една от стоте най-известни песни на всички времена - песента на Лед Цепелин „Стълба към небето“. Изключителната балада на вокалиста на групата Робърт Плант е вдъхновила Светлин да разкаже своята версия за стълбата към небето. Втората творба, озаглавена „Накъде“ е сътворена в памет на наскоро напусналия ни брилянтен български художник Стоян Цанев. В тази картина Светлин е вплел едно особено философско стихотворение на Михаил Белчев, стремейки се чрез творбата си да отдаде заслужена почит на бургаския живописец, повлиял изключително много както на самия него, така и на поколения български художници.

В третата творба е закодирано стихотворението на Дамян Дамянов „Когато си на дъното“. В него нежният и чувствителен български поет в строфи претворява уроците, които ни дава Христос по време на последния си земен път – за силата на човешкия дух, благодарение на която щом той падне, пак ще се изправи, за вярата на човека, който знае, че и най-тъмния мрак може да бъде разпръснат само с един-единствен лъч светлина.

Очакваме ви на откриването на експозицията с участието на автора на 18 април от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго, ул. Хан Крум № 8. Изложбата продължава до 15 май. Повече снимки на www.largogallery.com.  

Накратко за автора

Светлин Ненов е роден на 19 октомври 1961 г. във Варна. Дипломира се във факултет “Изобразителни изкуства” на Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” през 1988 г.

Член е на Съюза на българските художници.

Има над 40 самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Носител е на множество отличия: Трета награда на Национален конкурс на морска тематика – Варна (1992 г.), Втора награда на Национален конкурс на морска тематика – Варна (1996 г.), Награда за най-добър автор на галерия “Дива” (1997 г.), Трета награда на Международно биенале на морска тематика “Марина 98” – Одеса, Украйна (1998 г.), Първа награда на Национален конкурс на морска тематика – Варна (1998 г.), Награда за живопис на СБХ на 12-та традиционна изложба на учителите художници – Велико Търново (2006 г.).

Живее и работи във Варна.

 

Информация: Нели Вълчева, галерия Ларго, Варна

 


 

 © Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.