100 години от края на Първата световна война: Посланикът на САЩ в България г-н Ерик Рубин ще открие барелеф на 28 Президент на САЩ Удроу Уилсън

22.04.2019
Снимка 1

Сдружение Тракийско дружество "Войвода Руси Славов"

 и неговият  председател генерал-майор Нонка Матова

 Ви канят да отбележим

100  годишнината

от края на Първата световна война

 

По повод събитието ще бъде открит барелеф на 28 Президент на САЩ Удроу Уилсън, защитил териториалната цялост на България в преговорите по Договора от Ньой  и ще бъде проведена Дискусионна кръгла маса на тема „Ролята на Президент Уилсън за бъдещето на България съобразно Ньойския мирен договор“.

Автор на барелефа на Томас Удроу Уилсън е скулпторът Стоян Заваринов.

За случая ще бъде показана върнатата от обиколка в Централна Европа изложба на Дружеството „100 години от Първата световна война“, с куратор г-н Иво Хаджимишев.

Време: 23 април, вторник, 2019 от 11.00 часа

Място: Пловдив, Тракийски културен дом

           ул."Димитър Талев" № 49  

На 23.04.2019 г/вторник/ от 11.00 ч., с откриване, монтиран върху сградата на дружеството в гр. Пловдив, барелеф на 28 Президент на САЩ Удроу Уилсън- защитил териториалната цялост на България в преговорите по Договора от Ньой, Сдружение с нестопанска цел „Тракийско Дружество „Войвода Руси Славов” започва отбелязване 100 годишнината от края на Първата световна война.

Барелефът ще бъде открит от Н.Пр. Посланикът на САЩ в България г-н Ерик Рубин, г-жа Савина Петкова – Председател на Общински съвет Пловдив, г-н Иван Тотев – кмет на Пловдив ЕСК 2019, ген. майор Нонка Матова – Председател на „Тракийско Дружество „Войвода Руси Славов”.

Присъствие в церемонията са потвърдили народни представители, общински съветници, Министерство на културата, Министерство на отбраната, СОСЗР, граждански организации.

За случая ще бъде показана, върнатата от обиколка в Централна Европа изложба на Дружеството „100 години от Първата световна война“, с куратор г-н Иво Хаджимишев.

От 14.00 до 16.00 ч ще се проведе  Дискусионна кръгла маса на тема „Ролята на Президент Уилсън за бъдещето на България съобразно Ньойския мирен договор”, модератор на която ще бъде проф. Григор Велев /БАНИ/. Участие са потвърдили доц. Стоян Райчевски – изследовател на история на Тракийската общност, проф. Каменова – БАНИ, професори и доценти по история от ПУ „Паисий Хилендарски“, историци от страната.

Научното изясняване на тези изключително важни за съдбата на България обстоятелства, е предизвикало интерес сред студентската общност и сред средношколската такава.

Желание за присъствие са заявили студенти от ПУ „Паисий Хилендарски“, ученици и учители от  Пловдив, Карлово, Сопот,  СОУ „Кирил и Методий“ , „Интелект“ и др.

За участие в церемонията,както и почитане паметта на падналите в полетата на Тракия войници, сержанти, офицери и хилядите невинни цивилни жертви.

Програма

Дискусионна среща

„Ролята на Президент Уилсън за бъдещето на България съобразно Ньойския мирен договор”

Организатор: Сдружение „Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“

Съорганизатори: Българска Академия на науките и изкуствата /БАНИ/

                                       Американска търговска камара в България /АМЧАМ/

Място на провеждане: „Тракийски културен дом Пловдив“

Адрес: гр. Пловдив , ул. „Димитър Талев“ 49

Дата на провеждане :  23.04.2019 г./вторник/

Комуникация: GSM: 00359888984303 – ген. Нонка Матова

                           Email: [email protected]

I.11.00 – 11.30 ч. - ОТКРИВАНЕ БАРЕЛЕФ на Президент Уилсън

II.11.30-11.45ч.-  Юбилейна фотоизложба  „100 години от Първата световна война“

III. 11.45 – 12.15 ч. – МУЗЕЙ НА ТРАКИЙСКАТА ПАМЕТ

IV. 14.00 -16.00 ч. – ДИСКУСИОННА КРЪГЛА МАСА на тема : „Ролята на Президент Уилсън за бъдещето на България съобразно Ньойския мирен договор”

 

Информация: инж. Нонка Матова, Председател  на СНЦ „Тракийско дружество „Войвода Руси Славов”

Фото: Атанас Кънев

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.