Градските пейзажи на Кръстьо Тодоров - Кеца в галерия Аспект ни припомнят хедонистичния дух на бургаската бохема

03.05.2019
Снимка 1

Галерия Аспект представя

Кръстю Тодоров-Кеца

Градът

изложба живопис

8 – 28 май 2019

Откриване: 08 май 2019 от 18.00 часа

 

Улицата ме изпълни с гласовете си
Къщата със тишината си.
С покриви,
прозорци
и дървета.
Града -
най-хубавия на земята ми се радваше… 

 Хр. Фотев

               

Изложбата

Своя седма самостоятелна изложба в галерия Аспект открива на 8 май бургазлията Кръстю Тодоров-Кеца. Определян като майстор на гротеската, Кеца е популярен преди всичко с богатите си фигурални композиции, но настоящата изложба е различна, наречена е „Градът” и за нейно мото художникът е избрал стих от произведение на големия бургаски поет Христо Фотев. Това е своеобразния реверанс на Кеца към неговия роден град и по-скоро към духа на стария Бургас.

Картините условно бихме могли да определим като градски пейзажи,  които носят духа на онзи Бургас, който за съжаление изчезва. В тях Кеца е запечатал старите бургаски къщи, историята на града, на неговата култура и на прочутата бургаска бохема. Всяко съвпадение с реално съществуващи сгради е изключение, липсват конкретика и фактология; през погледа на художника къщите са приказни и романтични, а характерните за старата архитектура детайли са израз на интимност, на сантименталност дори. В пейзажите на Кеца органично са вплетени и образи на моряци и техните сирени, риби и предмети, излъчващи домашен уют, елементи на стария градски интериор. Къщите имат история, носят характеристиките на хората, които са ги обитавали и които отдавна са си отишли, но къщите остават, не случайно част от градската история включва: „В тази къща е живял...”.  И е болезнено за хората, които обичат и милеят за града си, когато тази история се разрушава и изчезва буквално пред очите ни, когато прекрасни одухотворени сгради биват изоставяни, занемарявани и в крайна сметка унищожени. В този смисъл изложбата на Кеца надхвърля бургаската тематика и отправя призив към всички нас – да обичаме историята на своя град, да обръщаме внимание на стойностните неща, да пазим и възраждаме духа на града, бил той Бургас или Пловдив.

Изложбата включва 16 предимно голямоформатни платна, почти всичките рисувани през последната година. Богатата цветова гама, майсторският рисунък и впечатляващата пластичност на живописта на Кеца засилват авторското внушение, образът на стария Бургас оживява върху платната, носейки носталгия и малко тъга по едни безвъзвратно отминали времена. В картините на Кеца времето е спряло и е затворено в свят на любов, хармония и красота. В същото време, наблюдателят получава усещането, че зад платното художникът с игриво намигване  поднася своето нежно, дори хедонистично отношение към живота. Всеки, който иска да се потопи в приказния свят на Кръстю Тодоров-Кеца, може да направи това от 8 до 27 май в галерия Аспект

Накратко за автора

Кръстю Тодоров –Кец е роден през 1959г. в Бургас, завършил е художествената гимназия в Казанлък и ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", след което се завръща в родния си град, където живее и работи до днес.

За 30 години творческа биография Кръстю Тодоров реализира множество общи и самостоятелни изложби, участва в  различни международни форуми в САЩ, Белгия, Франция, Турция, Германия и др. Преди две години, при първото си представяне на международния конкурс "Сливане'15" в индийската галерия "АРТ Етерне"в Делхи, авторът бе отличен от професионално жури със специалната награда, а после  бе представен на годишния световен арт-фестивал в Мумбай.

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.