"Хроники на неведомото" на Николай Терзийски с премиера в Пловдив, FLUCA - Австрийски културен павилион

09.05.2019
Снимка 1

Време: 09 май 2019 от 19.00 часа

Място: FLUCA - Австрийски културен павилион

На 9 май от 19 часа ще се състои премиерата на книгата на Николай Терзийски „Хроники на неведомото“.  Той ще се срещне с читатели на сцената на FLUCA - Австрийски културен павилион.

„Аз обяснявам неведомото с въпроса „Защо?“. Ако този въпрос е едно дърво, ние виждаме ствола, клоните, листата, цветовете и плодовете му… а неведомото е в корена. Решим ли да извадим дървото, то ще загине. Тоест ще ни остане само отговорът, но няма да помним въпроса“разказва авторът в интервю за сайта „Лира“.

За „Литературни разговори“ Терзийски казва още: “Хроники на неведомото” започва през XVIII век и завършва през XXI. Обърнат е едновременно към миналото, към съвремието и към бъдещето. Миналото на България е описано чрез едно утопично и несъществувало никога селище - Всевидино. После обаче историята се понася в различни времена и на други места - съвсем реални. Люлебургас, София, Добърско, Чикаго, Провидънс… Защото тази книга освен историческа и семейна сага е и любовна история, дистопия, мистерия“.

Дебютният роман на Николай Терзийски „Отлъчване“ излиза 2017-та година. Книгата печели голямата награда в категория проза от Националния конкурс за дебютна литература Южна пролет 2018. „Отлъчване“ има и номинация от наградите „Перото“ - за принос към българския литературен контекст.

Откъси от новата книгата „Хроники на неведомото“ може да прочетете в блога на автора: http://terziyski.blogspot.com/2019/02/blog-post.html

 

Още по темата в "Диаскоп":

Николай Терзийски: "Хроники на неведомото"
 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.