Иван Бакалов и сивият цвят на комунизма в изложбата "Големите надежди. 30 години по-късно": Фотографии от първите митинги на Прехода

10.05.2019
Снимка 1

Фестивал ФотоФабрика представя

Иван Бакалов

Големите надежди. 30 години по-късно

Фотографии от емблематичните митинги в началото на Прехода

Фотоархив на журналиста и фотограф Иван Бакалов

Избрано от фотофонда на Фотофабрика

14 май - 21 юни Регионален исторически музей, София

Сивият цвят на комунизма. Такива са фотографиите от първите митинги на Прехода, правени преди 30 години. С тях продължава и програмата на фестивала ФотоФабрика 2019 в опит да погледнем на миналото безпристрастно – като на артефакт и свидетелство за нашето настояще.

Изложбата с документални кадри на Иван Бакалов се открива на 14 май (вторник) от 18:30 ч. в Регионален музей за история на София –Експозиция за национално помирение. В нея са включени фотографии, които показват лицата от площада и лицата от ораторската трибуна на първите митинги след падането на Живков през ноември 1989 г.

Месец на сътресения, дал начало на демокрацията, на много спорове и политическо противопоставяне и делене.

„Днес всички са разочаровани. Няма кой да напълни вече площадите, липсва и кауза, която да ги напълни…”, твърди авторът на фотографиите Иван Бакалов.

За Иван Бакалов

Иван Бакалов е журналист и фотограф. Завършил е журналистика в Софийски университет, където е хоноруван преподавател по пресфотография.

Работил е като редактор във вестниците „1000 дни”, „Експрес”, „24 часа”, „Сега”, „Новинар”, „Менте и оригинали”, бил е постоянен автор на в. „Труд”, в. „Галерия”, сп. „Биограф” и др., водил е коментарни рубрики в списанията „Тема” и „Плейбой”. Основател и редактор е на сайта e-vestnik.bg, кадето работи постоянно и в момента.

Автор е на книгите „Заговорите против Живков – разкази от първо лице”, „В сянката на Борисов”, „Мачтите в края на улицата – 5500 км с кола из САЩ”, „До Чикаго и напред OnRoute 66”.

Aдрес: София, бул. "България" № 39

Работно време: сряда – неделя от 10:30 до 18:30 часа

www.sofiahistorymuseum.bg

Подробности за събитията, които ще се състоят по време на шестия фестивал ФотоФабрика:

https://www.fotofabrika.org/bg

https://www.facebook.com/fotofabrika.festival

Шестият фестивал Фотофабрика е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 година.

Изложбата е част от проекта "Фотомаратон" и се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма "Европа" 2019 от Фондация "Фотофабрика в парньоство с Чешки център София.

 

Информация: Маргарита Енева, Връзки с обществеността, СГХГ

                              


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.