Денчо Владимиров: "Хората, които са на уважение"

11.05.2019
Снимка 1

Пред празника на българската култура.

БАЩАТА: Митко, какво  пишеш?

МИТКО, третокласник: Госпожа Джокондова ни даде за домашно да напишем свободно интерпретативно съчинение на тема „Хората, които са на уважение в нашия блок“.

БАЩАТА: Хм, я да видим какво си написал! Ха, чакай, какво си написал, бе? Какви са тези, дето си ги наредил?

МИТКО: Ами написал съм, тате, имената на хора, които са на уважение в нашия жилищен блок: дядо Георги от третия етаж, дядо Петко от петия, баба Мария от първия етаж... Те са на голямо уважение.

БАЩАТА: Абе какво уважение, някакви пенсионери! Хората, които са на уважение в нашия блок са господин Петров, дето работи в областната управа, госпожа Стоянова, дето е от Общината, в търговията, онзи чичко с мустаците от третия етаж, дето скоро се нанесе, не му знам името, ама и той е някакъв началник. Знаеш ли къде ще му се отвори парашутът, може в някое министерство да кацне след изборите. Пиши и Сисито, искам да кажа госпожица Сийка.

- Знам я, тате, дето онзи ден ни дойде на гости, докато мама бе на село при баба и дядо.

- Пиши я и нея, тя е от данъчното, попълвахме заедно една данъчна декларация  за доходите ми.

МИТКО: Ами, тате, господин Хризантемов, учителят от десетия етаж? Да го задраскам ли? За него ти нищо не каза. Той май не е на уважение?

БАЩАТА : Как така ще го задраскаш,бе? Ти луд ли си?Щял да задраска учителят Хризантемов!!! Не бил на уважение!!! Как няма да не е на уважение, бе - единият му син има чейнджбюро, другият е шеф на охранителна фирма, а дъщеря му върти търговия с някакви араби  и всяка година си сменя колата пред блока.

Хайде, пиши си домашното и си опичай  ума по-добре!

 

Илюстрация: © Георги Чепилев

 


   

  © Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.