Непоказвани произведения на църковното изкуство проследяват евангелските събития от Възкресението на Лазар до Свети Дух.

13.05.2019
Снимка 1

Национална галерия

Музей за християнско изкуство

представя

ОТ ВЪЗКРЕСЕНИЕТО НА ЛАЗАР ДО СВЕТИ ДУХ

16 май 2019 – 15 септември 2019

Откриване: 16 май 2019, четвъртък, от 18.00 часа

Крипта на храм-паметник "Св. Александър Невски"

 

Публиката може да види за първи път около 60 непоказвани произведения на църковното изкуство от периода ХVІ-ХІХ век. Те са обединени в тематични групи,  които илюстрират в хронологичен ред евнгелските събития и празниците от Възкресението на Лазар до Свети Дух.

Основната част са икони върху дърво, които разкриват неочаквано разнообразие в развитието на иконографията и стила при интерпретацията на сюжетите през вековете. Представени са и произведения, свързани с поклонничеството на Божи гроб, сред които са реликвата–отпечатък от последната стъпка на Христос на земята преди неговото Възнесение, както и една от най-ранните йерусалимии в България. Празничният дух се допълва от везана плащаница от ХVІІ в. и фрагменти от дърворезбени иконостаси.

Изложбата е насочена към широката публика,  затова произведенията са придружени с подробни текстове, обясняващи съдържанието на празниците, как те са се празнували през вековете, иконографията на сцените и евангелските и литургични текстове.

Произведенията са собственост на Националната галерия, Националния археологически институт с музей при БАН, Националния църковен историко-археологически музей при Светия Синод,  частна колекция „Светлин Русев“.

  • За допълнителна информация: Мариела Стойкова 0879 254 177

 

Информация: Национална галерия, Отдел "Връзки с обществеността"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.