"Неперфектна азбука" на Тодор Георгиев - нов пластичен прочит на кирилицата в галерия УниАрт, София

15.05.2019
Снимка 1

Галерия УниАрт и Нов български университет

представят

Тодор Георгиев

НЕПЕРФЕКТНА АЗБУКА


24 май 2019 – 28 юни 2019

Откриване: 23 май 2019 от 19.00 часа

 

Изложбата

показва един нов пластически прочит на българската форма на Кирилицата, с който авторът обръща внимание върху неспособността на държавата да утвърди пред Света българската азбука. Трийсетте букви са изпълнени в разнообразни техники и материали от преоформен уличен знак до безформен звук, който отеква в пространството.

Произведенията, включени в изложбата “Неперфектна азбука”, са изработени ръчно. В процеса Тодор Георгиев експериментира с различни техники и материали. Постигнатите форми не са идеални, те са опити, всеки от които е урок за артиста и потенциално за публиката. За своя проект художникът казва: “Буквата никога не е живяла само в една медия. Тя е била издрасквана, изчуквана, изрязвана, отливана, отпечатвана, изписвана, рисувана, чертана преди да стигнем до масовата й употреба върху екраните днес. Изложбата, до голяма степен, е повлияна именно от това – едно откъсване от стола и монитора и връщане към физическата форма на буквата, изработена на ръка.” Тази приложност личи и в самите произведения. Чрез различните техники е дадена възможност да преосмислим формата, динамиката и обема на добре познатите ни букви и да ги поставим в пространството като обекти. “Неперфектна азбука” поставя пластически въпроси към зрителите за българската писменост, нейната репрезентация и модалност, за стойността и значението на знака, новите подходи към него и функционалната му същност.

За Тодор Георгиев

Тодор Георгиев започва като графичен дизайнер в рекламата, но страстта му се крие в изкуството на буквите. През 2018 г. заедно с Жаклина Жекова основава студио Letter Collective и работи изцяло в сферата на типографията. Завършва магистратура в НХА със специалност "Шрифт" и е докторант към ДП "Визуално-пластични изкуства" в НБУ от 2015 година, а преподавателската му работа в областта на приложната графика му дава идея да постави задание на своите студенти да възпроизведат азбуката с различни техники – рисуване, моделиране, снимане или в каквато техника се чувстват добре или искат да изпробват. Как се справя сам с тази задача може да разберете до края на месец юни в галерия “УниАрт”.

Информация: Анжела Данева, галерия УниАрт

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.