Литературна среща с Боян Биолчев в Пловдив по повод неговия нов роман "Преселението"

15.05.2019
Снимка 1

Време: 15 май 2019 от 17.00 часа

Място: Зала "Компас", ПУ "Паисий Хилендарски", Ректората 

На 15 май, сряда, 2019 от 17.00 ч. в зала "Компас" (ректората на ПУ, "Цар Асен" 24) ще се проведе литературна среща по повод на новия роман на Боян Биолчев "Преселението", Книгоиздателска къща "Труд" 2018 година.

За книгата

„Преселението“ (от Книгоиздателска къща „Труд“) е книга, писана от професор Боян Биолчев с години. Повлияна от личната съдба на неговия род, историята започва по време на Първата балканска война. Турците настъпват на северозапад и безчинстват в българските села в Беломорска Тракия. Българско семейство бяга с двамата си сина, дъщеря си и новородената си внучка. Едва шестгодишно, едното от момчетата спасява малоумния си брат да не бъде изнасилен от турски войник, като го застрелва със собствената му пушка. Предпазвайки семейството да не бъде открито и избито обаче, дядото задушава новородената си внучка. След много трудности семейството стига в малко българско градче Василико (днес Царево).

Иван е баща на новороденото, който бяга към Бяло море от турската армия, в която е служил, за да не стреля по българи. След много перипетии, далече от семейството и без новини за съдбата му, Иван успява да намери жена си Златина и семейството си. Но дали вече не е късно да бъде залепено това, което е безвъзвратно счупено?

„Преселението“ е повест. Един жанр, който е позабравен от българските писатели, но жанр, в който българската литература има традиции. Професор Боян Биолчев успява да пресъздаде умело и истинно атмосферата в българските земи по онези тъмни и смутни времена. Времена, в който без мъжество и доблест, оцеляването е било невъзможно.

Корицата е специален жест от професор Греди Асса.

За автора

Боян Биолчев е професор по литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Води и магистърски курсове  „Творческо писане“, „Литература и кино“ и „Преводът като опосредстван художествен език“. Писател, киносценарист, публицист.

НАГРАДИ ЗА ЛИТЕРАТУРА

За най- добра книга за деца – „Градината на Чичо Блум“  -  III награда за 1986 г.

Национална награда „ВИК“ на журито за най-добър роман на годината  на романа „Амазонката на Варое“ – 2006 г., Съпътстваща Награда на читателите в същия конкурс – 2006 г.

Голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за цялостно творчество – 2008 г.

Портал за култура на Обединението на всички големи френски библиотеки. Годишна класация според броя на заеманията от библиотеките на книгите им на  първите трима за всяка страна  преведени  във Франция автори от страните на Европейския съюз: „Топ автори на 2013 година“.   За преведени български книги:  Илия Троянов – първи, Боян Биолчев – втори, Анжел Вагенщайн  - трети. 

Националната награда на името на Иван Вазов за цялостно творчество – 2018 г.

НАГРАДИ ЗА ФИЛМИ

„Тайната на дяволското оръжие“ – „Сребърен лъчено“ на фестивала в Авелиньо, Италия, 1983 г.

„Вик за помощ“ – „Златен лачено“ на фестивала в Авелиньо, Италия, 1987   г.         

Първа награда за главна мъжка роля във филма на  Ивайло Герасков на Националния филмов Фестивал „Златна роза“ във Варна, 1987 г.

„Черно на бяло“ – Награда на Съюза на филмовите дейци за 2006 г.

„Джеймисън“ - на София филмфест -2006 г.  

 Награда на УНИЦЕФ – Анеси , Франция, 2006 г.

„Златен ритон“ – Пловдив за 2007 г.

 

Информация: ПУ "Паисий Хилендарски"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.