От редакцията на "Диаскоп": Отзив по случай 24 май

24.05.2019
Снимка 1

Непроницаема тъмнина е владеела в предисторическия период от живота на човечеството. Едно след друго поколенията са измирали без искрица просвета, без трошица от знания. Изнамирането на писмеността дава силен тласък на човешкия напредък. Така започва историческият период. Човешкото знание и опит, плодовете на даровити хора вече не умират заедно с тях, а са в полза и на други хора, и на следващите поколения. С бързи и уверени крачки тръгва човечеството по пътя на културата. Чрез книгата човешката мисъл преодолява всички съществуващи прегради. А чрез Интернет за мисълтта вече не съществуват разстояния, става достъпна на всяко човешко общество. Ние можем, когато поискаме, да разговаряме чрез книгата не само с великите мислители, живеещи по която и да е точка на земното кълбо, но дори и с онези, чиято мисъл е била светилник на човешката култура преди много векове. Какво богатство от знания и опитност, какви чудни кръгозори се откриват с книгата и интернет пред нас в бурното ни съвремие и задушлива атмосфера. Ето защо неграмотността е не само дълбок душевен мрак, но за днешните поколения и престъпление.

През времето на Просвещението мнозина са били на мнение, че най-добрите ръководни идеи в живота са научните истини и че те ще донесат благоденствие. Вярно е, че научното образование развива ума и увеличава материалните богатства, ала това условие не е същественото. Външната култура и материалните богатства при липса на вътрешна духовна култура довежда хората до още по-големи разочарования и нещастия. Защото науката може да разтопи най-твърдия метал, но не може да смекчи жестокото човешко сърце. И ако човекът по своето естество е звяр, науката само ще изостри зъбите му и ще наточи ноктите му. Разумът на човека е изпълнителната власт, а ръководството принадлежи на сърцето.

С болка на сърце трябва да признаем, че в областта на българската комикс култура днес във времената на пазарна икономика  е много трудно да се върви по пътя на славянските просветители. Изкуствоведите разказват легенда. Имало едно време художник, който желаел да рисува като Рафаел, но не му се отдавало. Явил му се ангел от небето в съня и му казал – „Първо трябва да имаш живота на Рафаел и тогава ще постигнеш неговата четка”.

А какви са били светите солунски братя, когато са поели на плещите си тежкото бреме на просветителното дело? Те са били от богата и знатна фамилия, отказали са се от своята знатност, а днес ние я търсим; те са се отказали от славата, а ние летим след нея; презрели са богатството, а ние с измами печелим конкурси заради награди; светите братя са работили безкористно в името на светли идеали, а днес идеалите се жертват заради користолюбиви цели... Ето причината отново непроницаемата тъмнина да владее живота на обществото и с една необяснимост разрушаваме онова грандиозно здание, което просветителите през вековете с такъв труд и с високо родолюбие са съградили.

Тази година Чехия и Полша честваха тържествено своите си „100 години комикс изкуство”. Чешки център в София отрази достойно юбилея. В Полша от години се провежда един от най-големите комикс фестивали за Централна Европа.

А у нас комикс изкуството, родено в Пловдив от страниците на вестник „Таласъм”, вместо да чества своята 130 годишнина и да покаже богата си регионална традиция - по време когато всички погледи са устремени към ЕСК 2019, пропуска да отбележи юбилея си. Комикс изкуството се поставя отново в неравностойно положение чрез бюрократичната машина – липса на раздел за Девето изкуство в Наградата Пловдив, липса на адрес за получаване на предложения в един друг известен конкурс и много подобни (в основата на всички: оглушките да се регистрират като изкуство комиксите в България). Ах, тези конкурси, ах тези програми!

И вместо да се покажат елементите на българската комикс писменост, та чрез това да се направи престижен за България мост с европейските страни (в тази културна сфера), се налагат предложения, направени от кумова срама, хвърлящи прах в очите. Нека признаем, че тези нелепи бариери пред пловдивското комикс изкуство са само с цел: някой свободно и безнаказно да си разиграват коня на чужда ливада. Този неправеден стремеж обаче във времена на Интернет не може да се прикрива.

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.