Турските художници Хикмет Четинкая и Шукран Истанбуллу с обща изложба в галерия Аспект, Пловдив

25.05.2019
Снимка 1

Галерия Аспект представя

Хикмет Четинкая

Шукран Истанбуллу

изложба живопис

29 май – 12 юни 2019

Откриване: 29 май 2019 от 17.00 часа

На 29 май известните турски художници Хикмет Четинкая и Шукран Истанбуллу ще открият за пръв път съвместна изложба в галерия Аспект. Докато, благодарение на усилията през годините на галеристката  Олга Петрова, името на Хикмет Четинкая е добре познато на българската публика като Художника с маковете, то Шукран е имала до сега само общи участия в изложби в България и почитателите на изобразителното изкуство ще имат възможност за пръв път да се запознаят по-обстойно с нейните творби, съчетаващи хармонично източната пищност и западната модерност. В експозицията всеки от двамата е подредил по двадесетина картини, рисувани специално за изложбата в Аспект.

По време на отвореното откриване, което ще протече в часовете от 17.00 до 19.30 на 29 май /сряда/, двамата ще демонстрират свои живописни техники, рисувайки на живо пред публиката в галерията.

 

Шукран Истанбуллуза себе си

Родена съм в Балъкешир. Завършила съм средното и висшето си образование в Анкара. Живяла съм в продължение на седем години в Хамбург и Вашингтон. Именно през този период започнах да изучавам живопис. През 2001 г. се включих в школата по рисуване на художника Хикмет Четинкая. Оттогава аз продължавам да работя в ателието на Хикмет Четинкая под неговото и на Ердоган Седжъл ръководство.

Аз вярвам, че животът е пълен с красота, която може лесно да бъде видяна от всеки, който иска да я разпознае и че изкуството е огледало на живота. Вярвайки в това, аз се стремя да споделя с хората своите наблюдения и безкрайната си любов към вселената, посредством своите импресионистични платна.

Имам много самостоятелни изложби и участия в колективни изложби в Турция и в чужбина. Също така съм участвала в редица арт панаири, уъркшопове и пленери, както в Турция, така и в други страни. Мои картини са излагани в много градове, сред които Париж, Москва, Атина и Пловдив. Член съм на Асоциацията на жените-художнички в Анкара и на Международната асоциация за изкуство към ЮНЕСКО. В собственото ми ателие освен със живопис, аз се занимавам и с личностно развитие.

За Хикмет Четинкая

Роден през 1958 г. в гр. Коня, Турция. Основното и гимназиалното си образование получава в гр. Денизли, Турция, а през 1982г. се дипломира във Факултета по изобразително изкуство на Университета "Гази" - Анкара. Хикмет Четинкая активно участва в художествения живот в Турция. Реализирал е над 50 самостоятелни изложби, някои от които в чужбина, взел е участие в над 400 групови изложби. Неговите изяви включват и ателиета и пърформанси на живо пред публика. Носител е на множество награди и е лауреат на редица конкурси, някои от които му дават възможност да реализира свои монументални творби в различни обществени обекти в Турция като министерства, летища и хотели. Живее и работи в Анкара, Турция, и в Торонто, Канада.

Хикмет Четинкая работи в сферата на живописта, като най-характерното за неговото творчество е че има за обект на изображение едно единствено цвете, а именно мак, цялата му творческа и житейска философия е изградена около него. Някои от творбите му носят характеристиките на пейзажната живопис, докато други са с чисто декоративно звучене, но всички са силно експресивни и въздействащи.

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.