Издателката Божана Апостолова подрежда поетичната си биография в книгата "Сама и обща. 75 стихотворения"

28.05.2019
Снимка 1

 

"Сама и обща. 75 стихотворения" 

е озаглавила най-новата си поетична книга писателката, поетесата и издателка Божана Апостолова. В средата на тази седмица стихосбирката излезе със знака на Издателство Жанет 45 и  вече е в книжарниците. В своеобразната колекция Божана Апостолова е подбрала едни от най-хубавите си стихотворения, писани през годините. Наскоро поетесата отпразнува рождения си ден и навлезе в своята 75-та годишнина.

„Затова и избрах със сърцето си 75 стихотворения, с огромно желание да стопля душата на всеки мой читател и поканя слънцето в дома им“, обясни Божана Апостолова.

„От малка зная, че поезията е моята територия. Но животът ми поднесе толкова много работа – конвейер след конвейер, че все по-малко ми остава време да мисля за думата, за силата на думата, за възможността й да влезе в сърцето и да го отхлупи. Е, баш тогава ме обявиха за една от най-добрите издателки, та дори забравиха, че пиша, че съм силен поет.

Но, така е, животът винаги ни изпреварва. Затова реших, преди да литна нагоре, да избера 75 стихотворения с много любов за вас! Не обещавам да са най-хубавите, но обещавам да са тези, които отключват душата ми“, написа наскоро в страницата си в социалните мрежи поетесата.

Думи за книгата

„Между кориците на тази книга пулсира едно немирно и диво сърце, което познава и страстта, и любовта, и милосърдието, и загубата, и прошката. Но систолите и диастолите на този чувствен стих винаги удържат една прецизна и овладяна форма. Метафоричните взривове угасват в спокойната прегръдка на анжамбмана, а интонационните амплитуди се уталожват в лаконични запомнящи се поанти. Сама и обща, в тези 75 избрани стихотворения Божана Апостолова подрежда своята поетическа биография“ - Надежда Радулова

Премиери

Тепърва на Божана Апостолова й предстоят много срещи с публиката.

На 28 май, вторник, тя ще гостува на Пролетния панаир на книгата в НДК в София. От 18 ч. в Мраморното фоайе тя ще представи пред своите читатели както новата си стихосбирка „Сама и обща. 75 стихотворения“, така и последния си роман „Завръщането на визона“, излязъл по-рано тази година.

На 30 май, четвъртък, от 19 часа Божана Апостолова пък ще се срещне и с наши сънародници от британската столица. Тя ще гостува на Българския културен институт в Лондон, където ще изнесе рецитал пред българските си читатели.

На 12 юни, сряда, в рамките на традиционния литературен фестивал „Пловдив чете“ Божана Апостолова ще се срещне и с пловдивската публика. Рециталът й ще бъде от 19 часа в Камерната зала на Драматичен театър – Пловдив. 

 

Информация: Гери Георгиева, ИК "Жанет 45"

 

Божана Апостолова в Диаскоп:

НОВИ КНИГИ: Божана Апостолова и "За теб"

Божана Апостолова: "Вълче време"

Литературен шейкър с Божана Апостолова

НОВО КНИГИ: "Нощта е също слънце"

Пловдив чете

Божана Апостолова: "Все по-далече, все по-близо"

Новият роман "Завръщането на визона"

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.