Георги Чепилев: "Парите ни потискат, защото не говорят"

04.06.2019
Снимка 1

Изследванията на комикс дружество "Диаскоп" се публикуват с официалната подкрепа на Европейска столица на културата Пловдив 2019.

Въведение към новата рубрика "Парите и бъдещето".

По случай юбилейната 2011 г. (25 години българска типология на комиксите), пловдивското комикс дружество „Диаскоп” публикува 25 бройки книжно издание с тема на комикса „Парите и бъдещето”. Комиксът бе реализиран в 12 картини по есе, анализиращо темата. Дружеството имаше желание да покаже образец за евентуални бъдещи младежки конкурси, т.е. как да се представя идея за комикс в конкурсен клас. Насоката е: достатъчни са от 9 до 24 кадъра, разказващи идеята обобщено. Няма значение броят на страниците, но е желателно да не са повече от 4 стр. По-малък брой кадри от 9 са в друг клас "малки комикс жанрове", които са задължително на 1 страница.

Съвременното общество е общество, в което господстват парите. Каква е тяхната роля и добро или зло носят на хората? Това бяха първите въпроси за проучване. Когато се започна изследването на темата, стана ясно, че ролята на парите исторически се променя. Някога са криели парите и са се любували на тях. Този факт бе основата на идеята в комикса „Прокълнатата монета”, цитирам пояснителен надпис от него: „Сребролюбието поражда: тревоги, кавги и войни, защото парите освен стойностен знак в стоковото обръщение, определят отношенията между хората. А алчността мери сегашните блага с желанието за бъдещи, като счита първите за нищожни в сравнение с непридобитите... През колко ли ръце е минала тази Иудина пара и какво ли не е извършила по своите дълги и потайни пътища?”.

За Великден  през 2014 г. излезе от печат пореден брой „Православен комикс”, посветен на „Победителят на смъртта”. Тогава се оформи идея, че е необходим и друг брой с тема „Сътворението на вселената”. В началото на месец юни новият комикс беше изпратен за предпечатна подготовка и той се появи през септември. Комиксът „Сътворението на света” е изграден по подобие на византийските хроники и затова са включени и съвременни събития. Ето цитат от сцената с ограбване на банка, където едно малко момиченце изтичва към майка си, изплашено от маскираните въоръжени: „Човешките идеи и икономика са резултат на едно съществуващо преди тях и независимо от тях развитие. Колкото и далеко да се издигаме по стълбата на условните причини, винаги ще срещаме съществуването на други причини... Човек трябва да знае истината за това откъде идва, преди да разбере накъде отива. След безнадеждно бродене в мъгла, ясният слънчев ден е по-ценен”.

В комикса „Сътворението на света” се вижда не толкова сребролюбието (както е в "Прокълнатата монета"), колкото че парите вече са двигател в съвременното общество и появата на съвсем нови форми на жонглиране с тях. Тези съвременни форми на финансови дейности затъмняват погледа и извиват мисълта на обществото. Тъй като в българските комикси не е показано какво ще е бъдещето на парите, „Диаскоп” реши да открие нова рубрика „Парите и бъдещето”, в която ще се публикуват изследвания и творби, които могат да послужат за направата на нови разкази в картини.

Идеята на „Прокълнатата монета” е опит за възстановяване на изчезналия филм на Бела Балаж „Приключенията на една банкнота от десет марки” от 1926 г. В този филм Балаж като сценарист се освобождава от драматизма и се обръща към самия себе си. Прави пробив в едно ново измерение, като се отказва от традиционните форми на разказване. Техниката вече позволявала в моментните снимки да се обхванат хиляди картини от големия кипеж на живота. Затова банкнота от десет марки е носител на действието. По нейния път се срещат безброй събития и съдби, следващи живота по неговите стъпки. Във филма се редели епизоди, водещи през всички класи на обществото, имало и една сълзлива любовна история. Подобна идея изказва и Пушкин в „Скъперникът рицар” - купчината злато на скъперника-барон е съставена от безброй постъпки на безброй хора.

Както се каза, комиксът „Прокълнатата монета” се направи по текст, подобен на есе, изследващ дългия и таен път на една банкнота или монета и пораждащите отношения между хората. Парите ни потискат, защото не говорят, те са тежки и всяват страх. Ако разкажат какво крият в себе си, какви мъки и борби, ще причинят ужас у читателите-зрители. Комиксът "Прокълнатата монета" е разказ от името на една монета или банкнота за възможните и приключения.

Отначало виждаме как с нея заплащат булченски букет, после закупуване на подарък за внимание към обичано лице. Тя е причина да се нахрани бебенце, да се сложи хляб на трапезата в семейство. Тя дава възможност млади хора да се веселят, доставя радост и на възрастни. Чрез нея се заплащат спасителни лекарства, книги за просвета. Тя облича девойка, съпруга, майка, баба... Извършва добри дела. Но същата тази пара е причина за прощално писмо на самоубиец, доставя наркотици, въвежда младеж в изкушение, прави възрастен човек крадец, купува за няколко часа тяло на проститутка, доставя смъртоносно оръжие, въобще чрез нея се извършват страшни престъпления.

В двата комикса на "Диаскоп" парите нито се осъждат, нито се оправдават – те са необходимост, движеща цивилизацията. Но все пак има един протест срещу тяхното заробване на човека.

На 3.9.2012 г. в „Диаскоп” се публикува „Новооткрит български комикс от 20-те  г.,  достоен за христоматията”- „Колко са бързи нашите бързи влакове, брей!”. Това е история без думи от 1926 г., показваща в 7 картини перипетиите на Ракишор Винопийцов, който тича след една банкнота от гара София до гара Варна. Комиксът е оригинален български и се публикува по същото време, когато са правени снимките за филма на Балаж „Приключенията на една банкнота от десет марки”. Наистина достоен образец за европейската комикс история!

 

Още по темата в "Диаскоп":

Георги Чепилев: "Изкуството на комикса"

History of  Bulgarian comics - Plovdiv 2019:

"Георги Чепилев за изкуството на комикса"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.