Юнска "Жега" и морска сол носят картините на Стефан Георгиев в галерия Ларго, Варна

05.06.2019
Снимка 1

Арт галерия Ларго представя

Стефан Георгиев

ЖЕГА

изложба – живопис

 6 – 26 юни 2019

Откриване: 6 юни 2019 от 18.30 часа

 

Великотърновският художник Стефан Георгиев се завръща с трета самостоятелна изложба в пространството на Арт Галерия Ларго и ще донесе жега и лятно настроение в морската столица. Той е добре познат на варненската публика с уникалния си стил и начин на изразяване, интересни и разчупени композиции и с разнообразие от неконвенционални материали, които комбинира с традиционните маслени бои. Стефан ще се представи със серия живописни платна, вдъхновени от юнската жега, която ни застига, донасяйки ни чувство за горещо слънце, вкус на солена морска вода и мириса на печена риба, подправена със свеж лимон.

В творбите, специално създадени за тази изложба, Стефан засяга най- различни актуални теми, с които съвременния човек се сблъсква. Всяка картина е преживяна от него преди, по време или след създаването й и носи свое собствено послание и история. Освен, разбира се, типичните за него натюрморти с риби и плодове, търновлията ще зарадва варненската публика с фигурални композиции на нежни женски тела, разголени под целувката на жаркото юнско слънце. В някои от творбите, като „Ева XXI”, ще оценим символизма, който авторът грижливо и изтънчено е закодирал в структурата на изображението. Виждаме Ева- нежна и красива, с дълги златни коси, а около тялото й се е увила Змията- символ на изкушението. Тя шепне красиви съблазни в ухото на Ева, която е свела виновно поглед към Забранения плод. Плод, направен от злато- богатство, алчно откъснато от „Райското” дърво, което в картината на Стефан е направено от пари. Има явна заигравкана автора с израза: „Парите не растат по дърветата”-мечта на много хора в днешно време, които живеят, вярвайки, че парите купуват щастие.

Но, разбира се, темите в картините на Стефан не са свързани само с греховете на човека. В творбите като „Утро I”, „Залез” и „Спяща” например ще откриемнежната страна на човечеството, тази, която носи уют, топлина, любов- жената. Жената, любяща и добра, тази, която се грижи за любимите си хора, носи им щастие и ги изпълва с обич. Това е едно чисто човешко чувство, което никой не би могъл да купи с материални богатства и е това, което спасява човека от тъмната страна на живота.

Стефан остава честен към себе си и своя уникален стил и определено знае как да борави с материалите, които използва. Винаги успява да ни изненада с нови медиуми и техники, с които постига най- различни, интересни и уникални текстури и ефекти. Релефни пасти, които изкусно оформя във фини щампи по дрехите на моделите си, сребърно и златно фолио, което майсторски полага върху платното, давайки на дадени области от картината допълнителен блясък и душа, колажи от различни хартиени материали, които е подбирал специално за дадените творби, в които ги е положил. Изключително модерни, същевременно и традиционни, картините на Стефан са силно емоционални, вълнуващи и майсторски наслоени с пластове от опита, който е натрупал през годините. Той дава живот, душа и история на всяка творба, която създаде и това си личи в картините, които е приготвил за изложбата си в „Ларго“.

Елате и разкодирайте посланията и разказите в останалите платнаот изложбата. Очакваме ви на откриването на „ЖЕГА”: самостоятелна изложба- живопис на Стефан Георгиев на 6-ти юни от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго, гр. Варна, ул. Хан Крум 8. Изложбата продължава до 26-ти юни.Повече информация за изложбата и автора може да намерите в сайта на галерията: www.largogallery.com

За Стефан Георгиев

Стефан Георгиев е роден на 24 юни 1954 в гр. Велико Търново. През 1974 г. завършва Художествената гимназия в Казанлък. Продължава обучението си във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, във факултета поИзобразително изкуство. Работи в областта на живописта, илюстрацията и батика. Има над 20 самостоятелни изложби в цяла Европа – София, Варна, Пловдив, Бургас, Амстердам,Атина, Берлин и др. От 2000 до 2012 год. живее и работи в южната ни съседка Гърция, където има множество участия в групови изложби, както и няколко самостоятелни изяви. За този период Стефан Георгиев е илюстрирал 12 книги. От 2007-ма година е член на Съюза на художниците в Гърция – ЕЕТЕ. Негови картини има в много галерии и частни колекции в Европа, САЩ, Канада и Хонг Конг. Понастоящем живее и работи в родния си град Велико Търново.  

 

Информация: Милена Димитрова, галерист

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.