"Дева М": Изложба скулптура и рисунка на Живко Седларски в галерия Аспект, Пловдив

10.06.2019
Снимка 1

Галерия Аспект представя

Живко Седларски –

ДЕВА М

изложба скулптура и рисунка

13 – 30 юни 2019

Откриване: 13 юни 2019 от 18.30 часа

 

Първата самостоятелна изява на известния скулптор Живко Седларски в Пловдив ще бъде на 13 юни в галерия Аспект, където той ще открие изложбата си „Дева М”, съдържаща най-новите му пластики и рисунки. В годината, когато Пловдив е Европейска столица на културата, авторът е подготвил и специален подарък за пловдивчани – неговата монументална, висока 3,30 м., скулптура „Дева М” ще бъде експонирана в двора на галерията и ще може да бъде видяна както на откриването, така и по време на цялата изложба. Така Живко Седларски продължава своята традиция за представяне в градове, избрани за културни столици на Европа – Пловдив е трета изява за него, след Марибор, Словения и Марсилия, Франция.

В експозицията са включени десет малки пластики от бронз и неръждаема стомана, както и рисунки, свидетелстващи за подготовката и творческия процес на художника. На въпроса, защо „Дева М”, Живко отговори така:

„ Всеки се моли на своя господ, а аз – на Девата. Защо М? Нека всеки намери своето М – може да е Мария, но и Мая; или пък Мода, Майка, Муза, Модел, Мадона, Марица (все пак сме в Пловдив), Манекен, Метал, Монумент, Молитва и още, и още.”

Изложбата ще остане в галерия Аспект до края на месец юни, а по-подробен анализ на представените творби можете да намерите в материала на изкуствоведката Наташа Ноева, писан специално за проявата.

Изложба скулптура „Дева М“

Галерия „Аспект“, Пловдив

Живко Седларски е от онези автори, които не преследват някаква линейна последователност в своята естетическа и творческа еволюция. Той не се страхува да експериментира, да търси и открива нови, неочаквани територии в пластическото изграждане на формата, често се връща към разработвани теми, обогатявайки ги идейно и технологично, за да отвори пред себе си нови хоризонти. Неговото изкуство отдавна e намерило път към зрителя чрез десетки самостоятелни изложби по целия свят, защото оригиналността му се подхранва не от суетната амбиция да бъде нестандартен или оригинален, а от необходимостта да бъде себе си.

Изложбата на Живко Седларски в пространствата на галерия „Аспект“ е своеобразен индикатор за необятния му артистизъм, свобода и професионализъм. Пластиките, които създава са синтез между изящно изкуство и архитектура. Пред галерията ни посреща, унесена в ритъма на танца, „Дева“-та, монументална творба, висока 3.3 м, изработена от арматурно желязо. Пластиката, погледната от различен ракурс, създава усещане за дематериализация, тя чезне, слива се с околното пространство, което я обгръща, заобикаля и трансформира. За авторът арматурата е част от една творба и е материалът, който е основен изграждащ композиционен елемент, а не поддържащ или крепежен елемент. Той изважда арматурното желязо от неговата първоначална функция, като му придава нова – естетическа.

Творбите в камерната експозиция в галерийното пространство се показват за първи път пред публика, досега само най-близките му хора са имали честта да ги видят в ателието му във Франция, където художникът живее и работи повече от 20 години. Обединителен смислов и естетически център е роклята – тема, разработвана през различни творчески периоди, в продължение на повече от десет години от скулптора.

Седларски създава рокли, но не от коприна, дантела или шифон, а от стомана, месинг, камък и арматурно желязо. Феерични, прозрачни, те следват извивките на тялото, създават усещане за лекота и грация, но и за душевни страсти. Авторът нарича творбите си с поетични названия „Северно сияние“, „Равновесие“, „Полъх“, „Андромеда“, и ако приемем, че наименованието на една творба стеснява възприятието, то в конкретния случай наблюдаваме точно обратното, творбите дават поле за широта в интерпретацията, които могат да ни отведат до идеята на автора за роклята като символ на Жената, на женското начало в смисъла, в който го разбира Карл Юнг като химерен сън за любов, за щастие, за страст.

Живко Седларски овладява напълно умението да вгражда импулсите от ежедневието в един интелектуално пречупен свят. Творбите му са пластически откровения, които сами по себе си очертават облика на своя създател, който непрестанно търси и успешно открива отговорите на въпроси, които го вълнуват и предизвикват.

Наташа Ноева, юни 2019

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.