Ретроспективна изложба на Христо Желязков (1934-2009) беше открита в Балабанова къща, Пловдив

17.06.2019
Снимка 1

На 10 юни 2019 в Балабанова къща в Стария град беше открита ретроспективна изложба на известния пловдивски художник и педагог Христо Желязков Христов /1934-2009/ от професор доктор Галина Лардева.

Художникът е ученик на Илия Бешков и Илия Петров и се дипломира в ателието на проф. Панайот Панайотов. Подготвил и участвал в изграждането и формирането на естетиката на поколения пловдивски художници.

Преподавател  по живопис от създаването на Средно художествено училище за Сценични кадри - Пловдив през 1975 г. Твори без да се ограничава в жанрови рамки, поставя на пиедестал цвета и хармонирането му наред с посланието. Негови творби са притежание на художествени галерии и частни колекции в България и чужбина - живопис, графика, илюстрации. Работи в жанровете портрет, голо тяло, пейзаж, натюрморт, фигурални композиции. Всяка негова картина е послание и художествен израз на неговия талант. Непознати творби на художника бяха показани за първи път, както и ескизен портрет на Христо Желязков, нарисуван от именитият оперен певец Никола Гюзелев през студентските им години.

Изложбата се осъществява със съдействието на Старинен Пловдив, ГХГ Пловдив, НГ за сценични и екранни изкуства, НБ "Иван Вазов" и частни колекционери.

 

Информация: Евгений Желязков

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.