"Перо от пеликан" обикаля България

19.06.2013
Снимка 1

Ирина Папанчева пристига от Брюксел, за да представи новата си книга

Новия си роман „Перо от пеликан“ ще представи Ирина Папанчева в четири града от 20 до 27 юни. Авторката пристига от Брюксел специално за премиерите на книгата, която ИК „Жанет 45“ издаде в началото на месец май.

Първото събитие ще се състои от 19 ч. на 20 юни в Barista coffee and more, ул. Бачо Киро 26-30в София. За книгата ще говори литературният критик Митко Новков, който е неин редактор. Откъси от романа ще прочете актрисата Биляна Петринска.

На 21 юни Ирина Папанчева и Митко Новков ще гостуват на книжарница „Хермес-централ“, където представянето ще започне в 18 ч. Събитието ще включва и мултимедия.

Обиколката на авторката ще продължи в родния ù Бургас, където от 18 ч. на 24 юни в Културен център „Морско казино“ Роза Боянова, поетеса и зам. председател на местното дружество „Български писател“, ще представи романа. Самодейната актриса Мария Чанкова ще чете откъси от романа. Събитието отново ще включва мултимедия.

Последната спирка на Ирина Папанчева ще бъде във Варна. Виолета Тончева, журналист и пиар на Театрално-музикален продуцентски център Варна, ще говори за книгата от 18:30 ч. в Арт салона на Радио Варна.

„Перо от пеликан“ е разказ на десетгодишния Мартин за едно лято, което прекарва в Бургас с майка си, след като баща му ги е напуснал. Романът проследява пътя на отърсването от шока и болката, който всеки от тях изминава по своя собствен начин. Успоредно с гласа на Мартин обаче в книгата прозвучават и гледните точки на всички останали персонажи под формата на съкровени изповеди. „Перо от пеликан“ е книга за спомените, мечтите и израстването, но също така за разминаването в любовта, самотата и радостта от живота „въпреки“.

Митко Новков определя книгата като „една поетична история в едно непоетично време“.

„Перо от пеликан“ пътува с мен в един период на движение и промени. Започнах да я пиша в края на едно лято в Бургас, вдъхновена от реалиите му, които са фон на действието в книгата. Продължих и написах по-голямата част от първата чернова по време на тримесечния си престой в ашрам в Германия. Завърших тази чернова в новогодишната нощ в Бургас. Редактирах, докато бях два месеца в Тайланд. Върнах се към нея и продължих да пиша в Созопол и Бургас, и я дописах в Брюксел.Сега си мисля, че във всички тези пътувания може би всъщност съм извършила само едно – това на героя ми“, споделя Ирина Папанчева.

 


 

ВИЗИТНА КАРТИЧКА

Ирина Папанчева завършва средно образование в СEУ „Св. Св. Кирил и Методий“, в клас със засилено изучаване на литература. Магистър е на Факултета по Славянски филологии „Чешки език и литература“ (СУ „Св. Климент Охридски“) и на Програмата Европейска интеграция и развитие – Европейска политика и социална интеграция (Свободен фламандски университет в Брюксел, Vrije Universiteit Brussel). Работила е като журналист, редактор, преводач, общински администратор и правозащитник в българския и европейския НПО сектори. Автор е на три други книги – детската „Аз заеквам“(2005), повестта „Почти интимно“(2007) и романа „Анабел“(2010), последната от които е издадена от ИК „Жанет 45“.

 

"Перо от пеликан"
ИК "Жанет 45", май 2013
редактор: Митко Новков

Информация за книгата: http://www.perootpelikan.net/wordpress/