ТВОРЧЕСТВОТО В МРЕЖАТА КАТО ВИЗИТНА КАРТИЧКА НА БЪЛГАРИЯ

19.06.2013
Снимка 1

Разликата между професионален и любителски комикс е тази, че в професионалния работят автори, чието главно занятие и препитание е направата на комикс творби. От тях се иска и специална подготовка. Такива автори у нас са художниците от списание „Дъга” и „Чуден свят”. Освен това професионалният комикс се публикува редовно – всеки ден (по вестници), седмично, месечно или друга периодичност.

Любителският комикс се твори от хора, които разучават и представят произведенията си от време на време. Тези автори може да са обединени в клубни сдружения. В инициативите участват за собствено удоволствие, за образование, от морално задължение или за събиране на средства с дадена идеална цел. Техните изяви са нередовни, предимно веднъж в годината и от тях не се изисква особена подготовка. В това отношение трябва да се направи уточнение, че любителските творби не са т.нар. „подземно” т.е нелегалните “comix” или днес назования ъндърграунд. Ъндърграунд комиксите разчитат на избрана публика с елитарни критерии, това са опити за интелектуални читатели.

В съвременната технично време, когато всеки е творец в мрежата, се иска добра воля дори за работи, вършени на шега и удоволствие. Затова са необходими известни познания. С такава цел е и задачата на проекта „Над Дъгата”. Художниците професионалисти като передвижници експонираха българско комикс изкуство из градовете на България, за да може безплатно българските любители да стегнат творчеството си.

Като всяко друго изкуство и комикс изкуството си има тънкости и начинаещите автори трябва да осъзнаят какво огромно възпитателно и просветно въздействие тежи върху творчеството им – техните художествени произведения в Интернет са визитната картичка пред културния свят.

Първата национална изложба на българския комикс има стремеж чрез наставления (според поглед от дългогодишен опит) да изгради основа върху родната традиция, която да служи за ентусиазиране на въображението, изобретателността, вкуса и самостоятелността в комикс творчеството.

Автор: ©„Диаскоп”