Стъкло, огледала и пигменти в изложбата на Антон Стоянов "Внимание! Обектът наблюдава!" - галерия Структура, София

06.07.2019
Снимка 1

Галерия Структура представя

Антон Стоянов

Внимание! Обектът наблюдава!

Откриване: 13 юли 2019, събота, 19.30 часа

В присъствието на художника

 

Творбите в изложбата на Антон Стоянов са направени специално за галерия Структура. Това е и първото самостоятелно представяне на художника в София.

Показаните работи продължават серията, която Антон Стоянов започва през 2018 г. след специализация в Glaser-Innung (Гилдията на стъкларите) в Берлин. В тях използва стъкло, огледала и пигменти. Огледалните повърхности придават допълнително измерение на иначе плоските обекти, като включват в изображението и околната, постоянно променяща се среда. Със своите цветни рефлексии творбите също променят пространството, като го отразяват по различен начин през различните часове на деня. Калейдоскопичната визия се възприема в целия спектър от еуфорично празнично до шизофренично мрачно и апокалиптично. Нарочната прилика с планети още веднъж подчертава по-дълбокото послание – светът е обозрим, космосът е безкраен, ние сме част от тях и всяко наше действие има значение.

В новите произведения авторът развива идеята си в посока на гледането и виждането – както в рамките на всекидневните практики, така и в планетарен мащаб. В центъра на експозицията зрителят попада между две огромни очи. Те напомнят наблюдателни камери, но и ни препращат към всевиждащото око (окото на провидението), което стои далеч отвъд земните порядки. Смесването на един от най-актуалните проблеми на нашето време – наблюдаването, следенето, отнемането на личното пространство, с божествената промисъл, представляваща духовната истина и пробуждане, очертава рамките на проекта. В допълнение “камуфлажните” картини подсилват идеята за мимикрията на времето и нашите собствени колебания, вътрешни “премествания”, несигурности и тревоги. Названието на изложбата е и предупреждение – ние гледаме творбите, но и те ни гледат. Това е процес на взаимност, който излиза извън насладата и открива разговор за наблюдението и самонаблюдението, за възторга от виждането и разтърсващата сила на гледането, за погледа от нас и към нас, и неговата необятна власт.

За Антон Стоянов

Антон Стоянов (р. 1978 в София) живее и работи в Берлин. Следва в Националната художествена академия, София, в Университета за приложни изкуства, Виена, и завършва образованието си в Университета по изкуствата, Берлин, през 2007. Работи в областта на живописта, обекта, релефа, инсталацията и дизайна. Експериментира с различни материали и техники, като така предизвиква границите на традиционните видове изкуства и особено “класическото” разбиране за живописта. Участва в редица изложби в Берлин, Виена, Хамбург, Кьолн, Пловдив. През 2019 (21.06-18.07) представя FORNOTECA в рамките на проекта FLUCA – Австрийски културен павилион в Пловдив с куратор Борис Костадинов. Работи с галерия xavıerlaboulbenne, Берлин.

 

Информация: Зоя Петрова, +359 885 890949, [email protected] 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.