Маестро Трифон Неделчев се завръща с нови скулптури и акварели от Лайпциг в Пловдив

06.07.2019
Снимка 1

Градска художествена галерия Пловдив

представя

Трифон Неделчев

Завръщане

изложба акварел и скулптура

Откриване: 10 юли 2019 от 18.00 часа

 

Четири години след своята ретроспективна изложба в Градската художествена галерия известният скулптор Трифон Неделчев избра отново нейните зали за временни експозиции на ул. „Княз  Александър I" № 15, за да покаже новите си скулптурни творби, отлети и довършвани до последните дни преди откриването. Той е нарекъл изложбата си „Завръщане“ както заради възраждането на свои пластични решения от по-ранни периоди, така и заради обратния път от Лайпциг, където артистът живее от 1992 г., към Пловдив, в който той се утвърждава като скулптор през 80-те.

Експозицията ще се открие на 10 юли от 18.00 часа. Освен скулптура в нея ще видим и акварели – друга любима техника на автора.

За Трифон Неделчев

Трифон Неделчев е роден през 1945 г.  в пловдивското село  Марково. Завършва специалност „Скулптура" във ВТУ „Св.св.Кирил и Методий“. Работи в областта на монументалната и малката пластика (бронз и камък), а в Германия твори активно в сферата на живопистта (акварела). От години е в сътрудничeство с „Freien Schule für Künstlerisches Gestalten“ в гр. Баденвайлер, Баден Вюртемберг. Произведения на художника се намират в колекциите на Националната галерия, на Градска художествена галерия - Пловдив, в други публични и частни галерии в България. Негови творби са притежание на колекционери от Германия , Австрия, Ливан и САЩ.

Изложбата „Завръщане“ ще може да се разгледа до 29 юли.

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.