Международният проект "Пергамент от Сърбия" гостува на галерия Резонанс, Пловдив

18.07.2019
Снимка 1

Галерия Резонанс представя

Международен проект "Пергамент от Сърбия"

18 юли - 31 юли 2019

Откриване: 18 юли 2019 от 18.00 часа

Автор на проекта:

Лепосава Сибинович, академик, скулптор и художник

 

Проектът "Пергамент от Сърбия" е многогодишен жив международен проект, 50 пъти представен на обществеността, където досега са участвали до 200 художници от страната и света, сред които Владимир Величкович, Душан Оташевич и НуникСорет, Момчило Антонович, Джармила Вешович, Милета Проданович, Милано Сташевич, Велизар Кръстич, Виктор Ернандес Кастило, Ренате Кристин, Ева Мелер, Мурис Чокович, Ирери Топете, Елиф Карааслан, Вана Уросевич, Красимир Добреви много други.

За постигане на приемственост и лекота на разпознаване, проектът има основното наименование "Пергамент от Сърбия", както и специални тематични единици и сегменти от неговото име, които показват, че има творчески поток и артистичен фокус върху различни теми. Например: по повод тринадесетата годишнина от издаването на миланския указ, изложбата "Божият агнец", Ниш 2013; В сътрудничество с Института "Сервантес" в Белград, програмата, приета на Мадридския конкурс - изложбата "Мексико в художествените книги на пергаментната концертина" 2013; По повод стогодишнината от Великата война, изложбата "Първата световна война в художествения пергамент на книгите" Концертина ", Белград и Кралево 2014. Разнообразни сегменти-изложби бяха показани около 60 пъти в страната и в чужбина в престижни галерии, сред които: Двореца на ЮНЕСКО в Париж, Галерия Kolegijumartistikum Сараево, Бански двор в Баня Лука, Градска галерия в Пловдив, Изложения във Велико Търново, Институт Сервантес в Белград, Домът на ДжураЯксич в Белград, Галерия Антонио Рамирес, FAD, SiudaddeMexico, Независим университет Бенито Хуарes ", Оахака, Мексико, Градската библиотека на Белград, Първичен музей" Козара"в Приедор, Мемориалният музей" 20. Октомври ", Крагуевац,

Целта на проекта е да се свърже традицията на почти изчезнали артефакти от нематериално културно наследство - създаване на пергамент от агнешка кожа със съвременна живописна изява, свързваща артисти от различни страни, културна среда, национални принадлежности и авторски поетики с институции и алтернативни изложбени пространства, утвърждаване на изящни изкуства в страната и света, както и съсредоточаването върху важни теми. Пергаментът от агнешка кожа е отличен древен материал, с генетичен код, много експресивен, така че проектът е уникален в света.

Водно - актуална тема и нов сегмент в проекта „Пергамент от Сърбия”

Темата "Вода" е нов сегмент на продължаващия международен авторски проект "Пергамент от Сърбия - книга на Pergament Concertin Artist". От 2000 г. проектът работи върху пелени (мека кожа) и от 2007 г. на агнешки пергамент. Темата се променя и причините за избора й са възможностите за актуалност и размисъл, които тя предоставя като художествено предизвикателство. Диалогичната форма на художника с пергамента, материал с експресивен генетичен код, открива творческия потенциал на поканените участници.

Авторските вариации, които са общ знаменател на пергамента и по-широкото разбиране на темата за „водата“, са интересни за малката художествена библиотека и мястото, където творците са насърчени от настоящата световна тема.

За Лепосава Сибинович

Лепосава Милошевич Сибинович - Лепа е родена през 1950 г. в Чачак, завършва скулптура в Академията за приложни изкуства в Белград през 1974 г. В същото време посещава следдипломна квалификация. Има магистърска степен в скулптурната секция на Националната академия на Сан Карлос в град Мексико през 1980 г. Автор е на около 100 самостоятелни изложби, национални и международни авторски проекти, носител на 40 награди, Мексиканският орден на австрийския орел. Автор на международен непрекъснат жив проект „Пергамент от Сърбия - книгата на художника pergamenrconcertina”. Живее и работи в Белград.

 

Информация: Антония Димитрова, галерия "Резонанс", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.