Частици надежда в експозицията на Румен Нечев "Вотиви" в галерия Дяков, Пловдив

31.08.2019
Снимка 1

Галерия Дяков представя

Румен Нечев

Вотиви

2 – 14 септември 2019

Откриване: 02 септември 2019 от 18.00 часа

 

Вотивите са оброчни фигурки, познати още от неолита. Думата произлиза от латинското ex-voto и на български означава вричане, оброк, посветени са на Бог, дар са на Бог, за да изпълни Той съкровени молби. Вотивите са разпространени и в българската традиция, изследвани и представени в колекциите на редица български музейни сбирки. Показват отлично познание на човешката анатомия, но и истинско майсторство на творците, които са ги създали.

Фигурките са били изработвани от метал и са висели, прикрепени към иконата, на червен конец или директно са били залепвани с восък върху нея.

С тези фигурки хората са влизали в непосредствен контакт с Бога или боговете, за да измолват здраве, рожба, изцеление, благополучие, плодородие…Те са израз на хилядолетните човешки надежди, мечти, страхове, молби към добри сили.

Художникът Румен Нечев от години вече изследва в работите си точно тези български оброчни традиции в своето творчество

И експозицията му „Вотиви“ е посветена точно на тези хилядолетни човешки традиции: на духовни послания, но и на истински постижения в изкуството.

Ето как лично той представя идеята на тази експозиция:

„Вечността ме интересува повече от модерността. Вотив. Вярата, молбата, сблъсъкът ни със света. Вотив. За нашите душевни колайдери, в които знаем, че съществуваот халколита до днес недоказуема частица надежда!“  

 

Информация: Анна Дякова, галерия Дяков, Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.