Вежди Рашидов гостува на Пловдив като творец и колекционер със "Страсти"

03.09.2019
Снимка 1

От 5 септември до 15 октомври 2019 Градска художествена галерия - Пловдив ще покаже експозицията „Страсти“,  представяща Вежди Рашидов като творец и колекционер.

На първия етаж ценителите ще видят западноевропейска живопис от 17, 18 и 19 век - част от голямата лична колекция, която артистът събира с почти същата страст, с която създава собствените си произведения.

Негови авторски рисунки, скулптури и акварели ще бъдат подредени на втория етаж в галерията.

Ако качествата на богатото му творчество и международната му известност са добре познати, то пристрастеността към колекциониране на произведения на изкуството до неотдавана оставаше скрита за широката публика. Картините са на автори от Холандия, Белгия, Франция, Италия и Германия. С години произведенията са издирвани, купувани, реставрирани, докато назрее моментът да се срещнат с българските почитатели на изкуството.

Оценка на качествата на скулптора Вежди Рашидов още през 80-те години на 20 век дава прочутият му колега със световно признание Сезар Балдачини: „....Той е човек с невероятен темперамент...с такава сила и заряд...Това, което прави, е прекрасно... докоснато от експресионизма... Той носи у себе си всичко най-необходимо за един велик творец....Очевидно е колко много културни слоеве присъстват в творбите му. Той е един от неокласиците на нашето време“.

Артистът Вежди Рашидов е въздействащ и разпознаваем не само в своите пластики. Неговите „екстравагантни деформации на формата“ (проф. Аксиния Джурова) са отличими в рисунките и акварелите му.

По повод работата си с различни техники и материал той подчертава:

„Много често си задавам въпроса: „Кой материал е по-удачен?“ Всеки материал е толкова деликатен, колкото е деликатна мисълта на човека. Ако материал и мисъл могат да се покрият, тогава се получава наистина едно произведение. И то сериозно.“

 

За Вежди Рашидов

1951 г.-14 декември –роден в Димитровград

1970 г.-Завършва Художествената  гимназия в гр.София

1978 г.-Завършва Художествената Академия в гр.София

1981-1990г. – Преподавател в Националната художествена академия

Бил е председател на Контролно-ревизионната комисия на Съюза на българските художници

Доктор Хонорис кауза на Висшето училище по библиотекознание и информационни технологии

Член-кореспондент на БАН

Академик на Международната академия на изкуствата – Москва

Избиран четири пъти за народен представител (ГЕРБ), като три пъти е избиран за депутат от Пловдив.

Два пъти е бил министър на културата (2009-2013) и (2014-2017г.).

В момента е председател на Комисията по културата и медиите в 44-то Народно събрание.

От 1978 г. участва във всички национални изложби в страната, както и в представителни изложби в чужбина: Русия, Чехия, Полша, Унгария, Португалия, Испания, Италия, Франция, Германия, Белгия, Холандия, Кувейт, Алжир, Канада, Япония, Индия, Швейцария, Турция и други.

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.