Международен ден на журналистите с Денчо Владимиров: "Половин век с неразпрегнат Росинант"

06.09.2019
Снимка 1

По случай навършването на 50-годишен журналистически юбилей нашият активен автор Денчо Владимиров изразява специална благодарност :

"Благодаря на държавата България, която с всичките си несъвършенства ме е направила сатирик. И продължава да ме усъвършенства като такъв."

А ето и някои негови впечатления от професията на журналист във формат афоризми и миниатюри. Лекцията си той изнася в навечерието на 8 септември - Международен ден на журналистите:

 

Винаги съм бил топжурналист. Все на устата на топа.

Журналистът е човек с дух на излитащ самолет, който никога няма да кацне.

Политическият репортер е журналист, който е на ТИ с политици, министри, банкери, бизнесмени и любовниците им, и е на ВИЕ с истината за тях.

Все повече се убеждавам като журналист в божествения произход на съвременния ни политически елит на прехода. И той като в легендата за богинята Афродита, е произлязъл от пяната.

Много от днешните собственици на медии са убедени, че репортерът не е нищо повече освен клюкар на трудов договор.

Пишещият човек при всички случаи е мислещ човек. За говорещия по радиото, телевизията, политическия митинг и от парламентарната трибуна - не е сигурно.

Основен закон за журналистите: Бъдете винаги актуални! Саламът и новината по това си приличат, че винаги се консумират пресни!

Парламентарен журналист е човек, който едва след прибирането си в хотела, може да си свали  и вратовръзката при миенето на врата.

Добрият водещ по телевизията или радиото е този, който често напразно се опитва да вземе думата от поканените в студиото му събеседници. Понякога успява да вмъкне по някоя дума, сричка или възклицание на глас. Но платените реклами - винаги!

Телевизионните говорители са служебно задължени да четат даже и глупостите, които са им написани. Но винаги – без да променят възторженото изражение на лицето си!

Известна е шегата, че законът е като врата в полето, която тарикатите масово заобикалят. Но защо трябва са се счита, че в ролята на нископлатени пъдари там непременно трябва да се навъртват  журналистите ?

Оригинал е всяко словесно  произведение преди да попадне на бюрата на редакторите.

Прескоктейл е всеки коктейл, където са успели да се промъкнат незабелязано журналисти

Естествено е, че има съществена разлика между един репортер и пумата. И репортерът наистина понякога развива скоростта на хищника. Но разликата е, че като спре да тича, пумата не е длъжна да седне и да пише информации и статии.

Хроника е всеки разширен репортаж, написан от начинаещия млад журналист и публикуван след редактирането му от началниците в редакцията.

Какво е рекламата в медиите? Онова, което предшества рекламацията.

Из историята на журналистиката на Прехода: „Тези от главните редактори, които не предадоха честта си, станаха гладни редактори. Другите – все по-огладени.”

Какви черти на характера трябва да притежава един голям  журналист? Отговорът е: само черти на характера не е достатъчно. Трябва да притежава нещо много повече - ХАРАКТЕР!

 

Фото: © Диаскоп, ""Чистота" измиват със сапун паметника на Съединението"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.