НОЩ/ПЛОВДИВ 2019: "Текстури" - Оригинален проект изложба в галерия Резонанс

10.09.2019
Снимка 1

Галерия Резонанс представя

ПРОЕКТ СВЕТОВЕН РЕЗОНАНС

Текстури

Оригинален проект-изложба в чест на

Пловдив – Европейска столица на културата 2019

13 - 26 септември 2019

Откриване: 13 септември 2019 от 19.00 часа

 

Форум авторска книга Базел

е свободна асоциация на художници, обединени около общи интереси в специфичната зона на арт книгата. Асоциацията съществува от 2002 и се ръководи от художничката Красимира Дренска. Тя се радва на един актив от повече от 20 интернационални и национални изложби. Между тях: „Листа свободни-свързани“, 2007, Галерия Академия София и „Corpus Charta“, 2014, Градска художествена галерия Пловдив.

Настоящата изложба „ТЕКСТУРИ“ е един нова проява в рамките на културния обмен Швейцария - България.

Текстури ни заобикалят отвсякъде - явяват ни се подобни на тъканта на минали действия - застинала, затаена енергия; предизвикват активно сетивата ни. Чувстваме се вплетени в безкрайни мрежи, отчайваме се от амбивалентната същност на физическите им прояви, обогатяваме се от многообразието им.

Разследвайки ги, сякаш четем следи от минали усещания, опитваме се да открием скрития им смисъл и да налучкаме бъдещи изживявания.

Усещаме ритъм и хармония, но понякога текстурите ни преследват като дисонанс  или натрапчива идея.

Общият корен на думата ни отпраща от една страна към езика/текст (text) и от друга, към осезаемите качества на физическите дадености (texture).

Участници

В контекста на оригиналния проект ТЕКСТУРИ, създаден от 8-те участника- Шантал Анжело, Елиана Бюргин, Дади Вирц, Барбара Грохер, Красимира Дренска, Карин Кепели, Ирен Хени, Хартвиг Хипев чест на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, понятието може да бъде разбрано и като метафора на социалните връзки. Всеки индивид е вплетен в тяхната сложна и богата тъкан. Експозицията на ТЕКСТУРИ, творби върху хартия, арт книги и пластики от осем швейцарски художници, членове на Форум на авторската книга Базел, е изложбена инсталация, създадена специално за пространството на галерия Резонанс, Пловдив и се показва за първи път в България. Амбицията на експозицията е да инсценира със средствата на визуалното изкуство една специфична обстановка, амбианс на визуални противопоставяния на осем авторски позиции. Четирима от участниците: Шантал Анжело, Красимира Дренска, Елиана Бюргин и Барбара Гроер са разработили ‘jointprojects’.

Колкото и да се стремим към индивидуална свобода, простота и чистота на стремежите, оставаме винаги подвластни и определени от езика. Той е който ни вплита в „ТЕКСТУРИТЕ“ на отношенията ни към другите.

След откриването на изложбата ще има музикално изпълнение:

Ellas Music Band (duo) – Любомира Стойчева – цигулка и

Марта Левко – китара.

 

Информация: Антония Димитрова, галерия "Резонанс", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.