"Ехо от Балканите": Документална фотоизложба на Мартин Кейниг - именития етнограф, изстрелял Валя Балканска в космоса

12.09.2019
Снимка 1

Националната галерия

представя

ЕХО ОТ БАЛКАНИТЕ

 ХХ ВЕК: ПОРТРЕТИ И ЗВУЦИ ОТ БЪЛГАРИЯ

Фотоизложба

под патронажа на вицепрезидента на Република България

г-жа Илияна Йотова

Автор: Мартин Кейниг

Съставител: Иво Хаджимишев

18 септември – 17 ноември 2019

Откриване: 18 септември 2019, сряда, 18.00 часа

Представяне на авторски албум: 19.09.19, 10.00 часа

Двореца, пл. Княз Александър І №1

 

Документалната фотоизложба на американския етнограф Мартин Кейниг включва 73 фотографии от 7 балкански държави, най-много от България. Албумът е допълнен от два аудио диска с автентичен фолклор.

Кой е Мартин Кейниг?

Това е човекът, открил и записал преди повече от петдесет години как младата певица от Смолян Валя Балканска изпява „Излел е Делю хайдутин”. Кейниг допринася българската народна песен да бъде избрана за златната плоча, която лети на борда на американския спътник „Вояджър 2” като поздрав от планетата Земя към галактиката.

През 1967 младият хореограф и инструктор по фолклорни танци от колежа към Колумбийския университет в Ню Йорк пристига в България, за да изучава нашите народни ритми. Пътува неуморно по събори и фестивали из четирите краища на нашата страна. До 1979 Мартин Кейниг се връща шест пъти в България, записва песни, обичаи, инструментални изпълнения, снима с фотоапарат и 16-милиметрова кинокамера празници, помени, сватби, пейзажи, портрети, носии.

Разказва как осъзнал, че пред очите му се открива един „твърде привлекателен“ миг от вечността, една цяла култура и общество с установени ценности и традиции, обречени да бъдат заличени от индустриализацията и урбанизацията. Затова фотографира и записва на магнетофонни ленти, увековечавайки нетленното творчество на българското село. Мартин Кейниг работи и в съседни балкански държави. Колекцията му от над 4000 фотографии и стотици записи е откупена от авторитетния институт „Смитсониън”.

В Ню Йорк етнографката Етел Рейм и Мартин Кейниг основават Център за балкански изкуства, който по-късно се разраства като Център за традиционни музика и танци. Подпомагана от „Смитсониън“, тази неправителствена организация подкрепя културните традиции на етническите имигрантски общности в САЩ дори и през Студената война,  като организира фолклорни фестивали и записи на терен на музика, песни и танци, кани в САЩ изпълнители от целия свят, заснема документални филми и издава грамофонни плочи с автентична музика от балканските страни, в това число две дългосвирещи винилови плочи със записи от България. Със заслугата на Мартин Кейниг една от тези плочи стига до проф. Карл Сейгън и така „Излел е Делю хайдутин“ попада в селекцията за златната плоча на „Вояджър 2“.

Силно впечатлена от творчеството на Мартин Кейниг остава вицепрезидентът Илияна Йотова, която се запознава с него благодарение на известния български фотограф Иво Хаджимишев.

„Попаднах в къща с живи възрожденски традиции, но бях изненадана да разгледам и съвършената дигитална техника, с която днес работи американският етнограф. Той е заразил и съседите си от острова, и хиляди американци с огромната си любов към България и българското наследство. Мартин Кейниг заслужава признанието ни, защото неуморно разпространява българските традиции” - споделя вицепрезидентът Йотова след срещата си с Кейниг в дома му на остров Вашон, близо до Сиатъл.

Ролковият магнетофон „Ухер“ напомня за времето, когато с него в една класна стая в училището в Смолян Кейниг записва Валя Балканска в съпровод на двамата гайдари Стефан Захманов и Лазар Коневски.

За допълнителна информация:

Иво Хаджимишев 0888 354 937

Таня Станева 0879 254 178

Фотоси:

1. Мартин Кейниг/Martin Koenig
 
2. България  - Валя Балканска, село Арда, Родопи, България, 1968
Bulgaria  - Valya Balkanska, village of Arda, Rhodopes, Bulgaria, 1968
 
3. България  - Крайпътна седянка през лятото, България, 1967
Bulgaria  - Summer Roadside Sedyanka, Bulgaria, 1967
 
4. Северна Македония - Атанас Коларовски води хоро, сватбено празненство в село Драчево, област Скопие, Северна Македония, 1966
North Macedonia  - Dance Line led by Atanas Kolarovski, wedding celebration in the village of Drachevo, Skopje district, North Macedonia, 1966 
 
5. Хърватия - Млада омъжена жена от Бабина Греда, Фестивал на фолклорния преглед, Загреб, Хърватия, 1967
Croatia  - Young Married Woman from Babina Greda, Smotra Folklora Festival, Zagreb, 1967
 
6. Сърбия - Танцов състав, село Иваново, Банат, Сърбия, 1969
Serbia - Dance Group, village of Ivanovo, Banat, Serbia, 1969
 
7. Румъния - Номадски роми калдараши, Олтения, Южна Румъния, 1967
Romania - Nomadic Kalderash Roma, Oltenia, Southern Romania, 1967
 
8. Гърция - Танцьори в кафене, Христос Араматанидис и млад приятел, село Комнина, Козани, Гърция, 1974
Greece - Dancers in Coffee House, Hristos Aramatanides and Young Friend, village of Komnina, Kozani, Greece, 1974
 
9. България - Двама мъже, село Йерусалимово, Тракия, България, 1979
Bulgaria  - Two Men, village of Yerusalimovo, Thrace, Bulgaria, 1979
 
10. Косово  Горанци - Взимане на булката, село Глобочица, област Гора, Косово, 1970
Kosovo  Goranci - Going to fetch the Bride, Globočica, Gora district, Kosovo, 1970

 

Информация: Национална галерия, Отдел "Връзки с обществеността"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

 

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.