Духът на японското куклено изкуство оживява на сцената на Театър Българска Армия

19.09.2019
Снимка 1

Спектакълът "Принцът на земята и принцът на морето"

на ДКТ Пловдив гостува на софийска сцена:

20 септември 2019 от 19.00 часа

Театър Българска армия, София

Юбилейните чествания „30 дни на японската култура в България“, организирани от посолството на Япония в България, ще бъдат отбелязани със спектакъла „Принцът на земята и принцът на морето“, в рамките на седмицата на японското куклено изкуство: Духът на японската кукла

На 20 септември (петък) от 19:00 ч. в Театър Българска Армия в София ще бъде изигран спектакълът по японската приказка "Принцът на земята и принцът на морето" на ДКТ Пловдив. Спектакълът, реализиран по идея и текст на режисьора Елена Панайотова, е в сътрудничество с двама от най-изявените японски куклeни майстори. За първи път приказката е била превеждана на български от Николай Райнов.

Специално за спектакъла в Токио е изработена оригинална Бунраку кукла на принцесата от един от малкото живи куклени майстори - Арата Ковагучи. Изключителна рядкост е изработването на такава кукла, дори в Япония. Куклата на Драконовата Принцеса Тойотама е единствената изработена през последните 50 години в света. Воденето на “Бунраку" кукла отнема години тренинг и изисква сложна синхронизация между трима актьори

Театър Бунраку е най-старият запазен куклен театър на планетата на повече от 400 години под закрилата на ЮНЕСКО за нематериално наследство на човечеството.

В спектакъла се ползва още един стил японска традиционна кукла в стил "Буня Нингьо", който е също със 400 годишна запазена традиция. Куклата е изработена в ДКТ Пловдив, но за де се научи да я води актриса от екипа пътува за обучение в Япония при най-добрия майстор – 80 годишният Кен Нишихаши.

За подготовка на "Принцът на земята и принцът на морето”, режисьорът и сценографът на спектакъла пътуват до Япония на посещение на Националния Бунраку Театър в Осака, който ще гостува в София на 27 септември и в Пловдив на 28 септември.

Предстоят участия и в Риека - Европейска столица на културата 2020 и на Международния куклен фестивал Иида в Япония 2020 г.

Спектакълът е акцент в програмата на Пловдив - Европейска Столица на културата 2019, Фокус: Японска културна програма, която се реализира в партньорство с EU Japam Fest Foundation

 

Заповядайте на 20 септември (петък) от 19:00 ч в Театъра на Българската армия, голяма сцена и „влезте“ в света на древното японското куклено изкуство с легендата "Принцът на земята и принцът на морето”

 

Постановка и сценарий: Елена Панайотова

Композитор: Асен Аврамов

Хореограф: Росен Михайлов

Сценография: Юлияна Войкова-Найман

Мултимедия: Петко Танчев

Музика на живо: Марина Великова, Йордан Вичев

С участието на актьорите: Наталия Василева, Михаела Андонова, Мария Димитрова, Даниела Тенева, Велизар Евтимов, Александър Караманов, Димитър Николов, Румен Караманов, Виктор Бойчев

 

Линк към кратък видеоклип:

https://www.youtube.com/watch?v=kb5NXxMfmUg

 

Информация:Маргарита Енева

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.