"Есента е другото име на живописта": Недко Итинов се завръща с пейзажи в галерия Аспект, Пловдив

20.09.2019
Снимка 1

Галерия Аспект представя

Недко Итинов

изложба живопис

26 септември – 15 октомври 2019

Откриване: 26 септември 2019 от 18.00 часа

 

В последните септемврийски дни галерия Аспект ще бъде домакин на едно значимо културно събитие. След изключително успешната му юбилейна изложба през 2016 г.,  Недко Итинов направи тригодишна творческа пауза и на 26 септември се завръща с впечатляваща експозиция.

Изложбата включва 21 мащабни живописни платна, рисувани от художника през последната година, специално за пространството на галерия Аспект и представляващи обединен пейзажен цикъл.  

„Есента е другото име на живописта и аз ще продължавам да я рисувам” (Н.И.)

Недко Итинов притежава изключително развита зрителна памет, за него не представлява необходимост да наблюдава мястото, което иска да пресъздаде на платното, напротив – за да стане една катина, са му необходими няколко гледни точки, които творческото му въображение обединява в една съвкупност, от която се ражда композицията. Така в картините му местата са уж реални, но всъщност не са, пейзажите му са специфична симбиоза от конкретика и въображение. За Недко като творец композицията е изключително важна, чрез нея той предава посока, движение и баланс на картината, което пък е предпоставка за спокойното възприятие на зрителя. Големите формати са благоприятни за разгръщане на неговия тип живопис – декоративен, плосък стил, плоско предаване на формата. Характерният му пластически почерк подсилва въздействието на цветовете, в цялата експозиция есенните багри избухват, превземат, омагьосват зрителя, потапят го в мекото безвремие, застинало сякаш на границата между жаркото лято и студената зима. Оранжево-червено, охра, землисто кафяво, сиво и приглушено зелено са цветовете, оформящи основата на Недковите картини. Между тях надничат загатнати фасади на къщи, в далечината се мяркат куполите на италиански църкви, меките извивки на пловдивските тепета. И изведнъж на преден план изскачат сапфирено сини дървета, ярките петна на стилизираните сгради и дървета се открояват на фона на жълто или розово небе. Италианските сюжети са любими на художника, те му пасват на въображението и натюрела и го връщат в Италия, която е за него неизчерпаем източник на вдъхновение, както и тепетата на родния Пловдив. Но говорейки за сюжет, трябва да направим уговорката, че живописта на Недко Итинов е преди всичко абстрактна и декоративна, в нея няма разказ  и сюжетността е по-скоро усещане и настроение.

Пристъпвайки прага на галерия Аспект в периода от 26 септември до 15 октомври, зрителите ще имат удоволствието да се потопят в богатия творчески свят на Недко Итинов, да прекрачат от есента навън в есента вътре, където тя е много по-ярка, цветна и богата и да се насладят на майсторството на един наистина голям творец.

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.