"Абстрактна мускулатура" на хърватската художничка Луиза Марган и проект ZONE1 в галерия Структура, София

21.09.2019
Снимка 1

Галерия Структура представя

Луиза Марган

Абстрактна мускулатура

viennacontemporary

26 - 29 септември 2019

ZONE1 Booth F23

 

Галерия Структура има удоволствието да представи нови творби на Луиза Марган в рамките на курирания от Фиона Ливер проект ZONE1.

Творбите на Луиза Марган са неочаквано съчетание на поетична образност и отговорно, документално отношение към действителността. Зад крехката елегантност на работите ù се крият дълбоки наблюдения и анализи на историческия и политическия контекст. Особен интерес Марган проявява към условията на труд, промяната, свързана с новите технологии, и как това се отразява на околната среда.

Като човек, израснал и оформил се между две реалности – тази на социализма и тази на развития капитализъм, тя определено изследва граничните територии на съществуването им. Луиза Марган създава нов език от знаци, който изглежда автономно, но е дълбоко свързван с наблюдения на социо-политическите и икономическите условия на живот. Новият ù проект „Абстрактна мускулатура” продължава предишните ù търсения и интереси по отношение на формите на представяне на труда, наследството на работническите движения и историческите роли, които изкуството поема в този контекст.

Исторически тези форми са свързани с архитектурата и общественото пространство под формата на нови модели на жилища и изображения, представящи ценността на труда, свободното време и живота в общността (особено след световните войни, както се вижда в соцреализма в Югославия след освобождението от фашизма през 1945 или дори в сградите и релефите на “Червената Виена” през 1920-те години). За Луиза Марган преразглеждането на тази част от наследството е актуална днес, когато демократичните ценности са притиснати от нарастващия национализъм в Европа.

В днешното постиндустриално общество, ориентирано към услугите, връзката с работата, придобиването на свободно време, както и използването на публичното пространство, са подчинени на бързото комерсиализиране на средата. В рамките на такава система физическият труд често е в ръцете на най-застрашените и несигурни социални групи, като мигранти и жени.

Инсталацията включва обекти и пространствени разделители, направени от бетонни плочи и намерени парчета от фасада, украсени с мозайки. Тези елементи създават хореография в пространството, но служат и като „сцена“ на събрани и направени предмети; частични копия на релефи, работни ръкавици или черни пластмасови кофи с гротескни лица (намиращи се на същите фасади). Лудистичното им присъствие говори за щастието и тъгата от това, че бъдеш „другият“, неизвестният, номадът, работникът, мигрантът, но и за чистата радост от глупостта на смеха… 

За Луиза Марган

Луиза Марган работи с публичното пространство и неговите визуални репрезентации. Скулптурата, видеото и инсталацията са нейни основни медии. Родена (1983 г.) в Риека, Хърватия, тя израства между културата на средиземноморския бряг, където е домът на баща ù, и долините на Балкана, откъдето идва майка ù. Учейки в Любляна и гостоприемната към гастарбайтери от Източна Европа - Виена, тя се посвещава на любовта към Риека, Виена и София, както и на многото утопии между тях.

Марган (2009-2013 г. – магистър от Академията за изящни изкуства Виена, специалност Перформативни изкуства и скулптура; 2001-2006 г. – магистър от Академията за изящни изкуства Любляна, специалност Живопис) участва в множество изложби, акции в публичното пространство и дискусии. Носител на наградата ОХО, Словения, 2007. В България организира самостоятелна изложба в галерия “Васка Емануилова” през 2009. Финалист в конкурса за Наградата Гауденц Б. Руф, София, 2009. Нейни творби са част от няколко художествени колекции: Фондация „Дженерали”, Залцбург, Музей за съвременно изкуство - 21 Хаус, Виена, Музей за съвременно изкуство, Загреб, Музей на тютюна, Любляна и др. През 2019 г. е стипендиант в Akademie Schloss Solitude, Щутгарт.

 

Информация: Зоя Петрова, +359 885 890949, [email protected] 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.