"Манускрипта 39": Проект на Борис Роканов покрива с килим от поезия Главната в Пловдив

07.10.2019
Снимка 1

"Манускрипта 39" с 5 километра поезия 

16-19 октомври 2019

Главната улица, Пловдив

16 български поети от всички поколения, от 16 до 19 октомври, ще положат своето вдъхновение в нозете на любознателната пловдивска публика. В сряда, 16-ти, най-дългата пешеходна улица в света, пловдивската Главна, ще осъмне в стихове.

Пловдивчани и гостите на града ще вървят по поезия, ще четат стихове, ще се спъват в строфи и ще се хлъзгат по метафорите на поетите: Иван Цанев, Борис Роканов, Ани Илков, Владимир Левчев, Силвия Чолева, Мария Калинова, Ивайло Добрев, Стефан Икога, Надежда Московска, Лора Динкова, Белослава Димитрова, Румен Денев, Диана Маркова, Рене Карабаш, Ясен Василев, Иво Рафаилов. Това са Артистите, които дават цвят и уникалност на проекта “Манускрипта 39”.

По-голямата част от тези изявени автори, освен че пишат стихове, правят графики, колажи, инсталации, участват в пърформанси, живеят интензивния, саморазрушителен и съзнателен живот на съвременната свободомислеща българска интелигенция. Отправна точка на изброените поети е абстрахирането от качеството и външната форма на изпълнението на произведението и концентрирането вместо това върху неговата смислова наситеност, върху оргиналността на концепцията и върху структуриращия творбата конспект.

Плочките, паважа, цялата настилка на пловдивската Главна, най-дългата пешеходна улица в света, ще бъде облепена със стихове. Целта е на 16 октомври (сряда) Пловдив да осъмне в поезия, ранобудните и къснобудни граждани и гости на града да ходят с картонени чаши с кафе сред/върху/по стихове, да четат и да им е гот.
 

Информация: Борис Роканов, куратор на проекта

 

Борис Роканов в "Диаскоп":

Борис Роканов: "Великолепно стихотворение за Спящата красавица..." 

Борис Роканов: "Фонетично упражнение за любовта или..." 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.