"Залези и песни": Картини с поезия и музика на пловдивския художник Ангел Герджиков в галерия Ларго, Варна

10.10.2019
Снимка 1

Арт  Галерия Ларго представя

Ангел Герджиков

Залези и песни

изложба – живопис

 10– 30 октомври 2019

Откриване:10 октомври 2019 от 18.30 часа 

 

На 10 октомври, четвъртък, от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго ще се открие самостоятелна изложба - живопис на обичания и знаков пловдивски художник Ангел Герджиков. Авторът е един от десетте наградени с приза "Художник на десетилетието 2008 - 2018 на Галерия Ларго" и това ще е четвъртата му самостоятелна изява във варненската галерия.

Ангел е добре познат и любим на варненската публика с неговите приказни истории, разказани върху платното с топъл, искрящ колорит. Настоящата изложба е част от изявите на пловдивчанина, с които той празнува заедно с публиката своя петдесетгодишен юбилей. Изложбата се нарича „Залези и песни“, защото верен на любимата си тематика, художникът отново е вплел в творбите си поезия и музика, за тези от нас, които имат сетивата да я чуят.

От една далечна година назад във времето, когато Ангел рисува за изложба няколко творби, посветени на Орфей, възниква интереса му към темите, свързани с музиката и музикантите. По-късно героите от древногръцката митология изчезват от картините, за да отстъпят място на по-обобщени образи, но темата за музиката остава. Така, в годините творбите му се населват с музиканти, поети, мислители, пътешественици и събирачи на чудеса. Вълнуват го извечните човешки ценности – свободата, полета на въображението, пътуването (насън или наяве), порива за творчество.

И в настоящата изложба героите на пловдивския поет с четка отново са мечтатели, съзерцатели, наблюдатели, разказвачи на песни. Отърсили се от дребните теми на битието, те сякаш са въплъщение на радостта от живота, напомнящи ни, че истински ценните и важни неща за всеки от нас можем да сътворим само самите ние.

Разглеждайки творбите от изложбата, ще си спомним, че съзерцанието на луната в топла лятна нощ е вълшебно („Нова песен за луната“), споделянето на мига със съмишленик е незабравимо („Прозорец в съня“), а поемането по дългия път, започващ с първата крачка – безценно („Пътешественици“).

Очакваме ви на откриването на изложбата на 10 октомври 2019 г. от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго, Варна, ул. Хан Крум 8, за да се насладим на картините на Ангел, от които се лее вълшебна мелодия, пренасяща ни в един добър, мирен, идиличен свят. Повече снимки вижте на www.largogallery.com.

За Ангел Герджиков

Ангел Герджиков е роден през 1969 г. в Пловдив. През 1995 г. се дипломира в университета "Св. Св. Кирил и Методий" в гр. Велико Търново, със специалност "Живопис". Има реализирани 20 самостоятелни изложби и многобройни участия в различни арт проекти. Авторът се изявява в областта на живописта. Негови творби са собственост на частни колекции в България, Франция, Белгия и др.

Живее и работи в Пловдив.

 

Информация: Нели Вълчева, галерист

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.