"Намерени фрагменти от града": Алтернативни пространства без постройки на визуалния артист от Япония Марико Хори в галерия Резонанс, Пловдив

14.10.2019
Снимка 1
Галерия Резонанс представя
 
Марико Хори
 
Намерени фрагменти от града
 
15 октомври – 01 ноември 2019
 
Откриване: 15 октомври 2019 от 18.00 часа

 

Интересите на Марико Хори са в „атмосферата“ и „Ма“- японска дума, която съдържа концепцията за несъществуваща територия, за да се определи континуум, който обхваща както пространството, така и времето. Например в израза „интервалът между“ или „пауза във времето“ отначало може да изглежда, че между структурите няма нищо, но всъщност има „Ma“, празнота, празно пространство или време. По отношение на пространството и времето има много тънка разлика.

Марико Хори изследва начина, по който съществуват обектите. Особено внимание обръща на пространството между тях, тъй като всеки обект носи със себе си много места, които имат нужда от своето пространство в  разгърнат смисъл. Една специална аура или атмосфера, която само нещата, съществуващи отдавна носят. Създадена от времето и прилива на пространство, тази специална атмосфера Марико описва като „усещане за съществуване“.

Марико Хори се опитва да намери възможности да пресъздаде определена атмосфера, „усещане за съществуване“ отвъд концептуалното значение. Тя се стреми качествено да сподели чувствата. Независимо от факта, че е учила архитектура, Марикопрестава да харесва чертаенето на съвременни архитектурни планове от момента, когато е по-привлечена от естетическите аспекти на старините. Тя се чувства неспособна да пресъздаде това чувство на устойчивост, стабилност и трайно съществуване, което носят старите неща. Освен това й се струва, че съвременните общества строят  прекалено много сгради, които в крайна сметкаса излишни.

Марико Хори вярва, че една от следващите стъпки за архитектурата е да се опита да създаде алтернативни пространства без постройки. Този нов тип архитектура би могъл да бъде „атмосфера“ сам по себе си. В своята практика тя експериментира с различни материали като видими обекти/предмети с особен вид аура, въздух, мирис,  звуци, светлини, прах/чрез въображението си , за да  намери нов възможен опит, който да е творчески, фантазен и в същото време реален.

За Марико Хори

 

Марико Хори (1985) е японски визуален артист, базиран в момента в Белград /Сърбия/ или Амстердам /Холандия/. 

Завършва архитектура в университета „Киото Сейка“ в Япония.
През годините нейните творби са били широко представени в музеи, галерии и 
международни фестивали на изкуството: БиеналетоНаканоджо-Япония, 
Петото биенале на LandArt- Mонголия, Японско-сръбски филмов фестивал, 
замъка Валек-Чехия, Седмицата на изкуството в Торино - Италия , ФрингеФестивал в Стокхолм
 - Швеция, Културен центърна Кастилия в  Мурсия – Испания, Международен арт фестивал 
Горски Резонанс на галерия Резонанс, Фестивала Процес-пространство, както и Седмица на 
съвременно изкуство в Пловдив - Европейска столица на културата през 2019 г. 

Тя е поканена от официалната програма в Нови Сад, Сърбия - европейска столица на културата 
през 2021 г. Нейните творби, състоящи се главно от инсталации, са проучване и изследване върху 
алтернативен тип архитектура без изграждане, чрезумерен, но характерен начин за избор 
на материали и разполагането им в пространството идейно.

 

Информация: Антония Димитрова, галерия "Резонанс", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.