"Пътуваща изложба" на Иоанна Дановска в галерия L’union de Paris – Пловдив

20.10.2019
Снимка 1

Галерия L’union de Paris – Пловдив

представя

Иоанна Дановска

Пътуваща изложба

живопис, акварел и керамика

25 октомври – 20 ноември 2019 г.

Вернисаж:  25 октомври 2019

17:00 – 20:30 часа

 

Галерия L’union за първи път представя изкуството на художничката Иоанна Дановска.

В изложбеното пространство ще представим серия натюрморти и керамични скулптури, вдъхновени от старинни предмети - кукли, свещници, черепи на животни, купувани от различни антиквариати в Париж, Варна, София и Дюселдорф и предмети от ателието на художничката - четки и палитри.

Дановска обръща поглед към техните истории, за да включи в своя визуален разказ усещанията си за спомените от преживяното.

Наситени с много цвят, динамика и експресивност, характерни за начина и на изразяване, за живописните и платната, особено важи изказването на нейния учител  от Художествената академия в Дюселдорф – проф. A. Р. Пенк: 

„(Това е) …светът, видян през един силен темперамент с живи форми и цветове. Разумът и сърцето са разпределени по равно. Наблюдателят възприема историята като мост към всички възможности тя да бъде картина за триумфа на окото.“

Пътуващата изложба е  едно временно завръщане към Родината си след повече от 20 години работа в чужбина.

Поводът за нея е домът, защото пътуването не съществува без дом!

Ако никога не се връщаме там, където сме започнали, просто ще се скитаме изгубени. Домът е отразяваща повърхност, място, където да измерим колко сме израснали и да се обогатим, след като сме поели от външния свят.

Изложбата може да се разгледа до 20.11.19 г.

За Иоанна Дановска

Йоанна Дановска е родена през ноември 1965 г. в София, България. Завършва Художествената гимназия, а после и Националната Художествена Академия у нас със специалност текстил. От 1990 до 1998 г. учи в Художествената академия в Дюселдорф при проф. А. Р. Пенк - един от най-известните пиктографи в света, популярен със своите примитивистки образи на човешки фигури и тотемни скулптори. От 1992 г. е негов майстор-ученик и в творчеството й прозира влиянието на неговия нео-експресионистичен стил. Картини на Иоанна Дановска са били излагани в галерии и музеи в Дюселдорф, Есен, Дортмунд, Бон и Вупертал, Германия.

Йоанна Дановска живее и работи в Германия.

 

Информация: Павлина Маринова, галерия Люнион, Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.