"Антични морета" и "Тайни градини" на Валери Ценов в галерия Аспект, Пловдив

10.10.2019
Снимка 1

Галерия Аспект представя

Валери Ценов

изложба живопис

16 октомври – 5 ноември 2019

Откриване: 16 октомври 2019 от 18.00 часа

 

На 16 октомври своята шеста самостоятелна изложба в галерия Аспект  открива Валери Ценов. В нея той ще покаже най-новите си платна, обединени в няколко тематични цикъла. Експозицията е своеобразен опит на художника да пресъздаде в творбите си вертикално време, наслагвайки в една картина различни епохи и пространства, тоест за създаване на пространствено - временна многоизмерност в двуизмерно изображение. Платната са с богата и разнообразна фактура и сложен пластически изказ. Смесването на много различни елементи, символи, препратките към исторически и митологични образи и сюжети изграждат една приказна реалност, типична за творчеството на Валери Ценов.

Тематично картините в изложбата са групирани в няколко цикъла. Част от тях, като „Антични морета” и „Тайните градини” са познати на публиката, защото авторът ги разработва от години. Най-много картини в изложбата са именно от цикъла „Антични морета”, който той непрекъснато развива и обновява чрез търсенето на времепространствена многоизмерност. Типичен за Валери е и цикълът „Сакрална женственост”, събрал стилизирани митични женски портрети и фигури, символизиращи чистотата и силата на женската енергия. В „Имало едно време...” художникът се връща към уюта на детството, а препратки към жреческите практики и радостта от живота откриваме в „Тракийски мотиви”, докато гърнетата припомнят митологични архетипи и легенди в „Пространства и приказки”. В настоящата изложба публиката ще види за пръв път картини от новия цикъл „Тилилея”, където Валери Ценов развива образност, характерна за магичния реализъм. Името на цикъла е взаимствано от дървесно растение, което, както често се случва в природата е и отрова, и лек; за това е и символ на двойствената реалност в материята. Цикълът съдържа приказни пейзажи, но за разлика от „Тайните градини”, тук те са част от дивата природа и нейните сили. Някъде тук тематично се разполагат и два родопски пейзажа, но с по-различна, приказна  интерпретация.

Друг интересен акцент, който е характерен за Валери като художник, е заиграването му с думите и тяхното значение в заглавията, които са код за възприемането и разбирането на картините. Във „Фантасмемория” играта на думи насочва към фантастичен пейзаж по спомен от миналото; латинското „ARCHEO-LOGOS” препраща към древността, към разкриваната при разкопки керамика, която в картината е напълнена с живот. От цикъла „Тилилея”  е и картината „Пастирка на сънища” – заглавие, познато от миналогодишната изложба, но в нова интерпретация, а в „За момата, ябълката и ламята” откриваме даже и хумористичен заряд.

Но за да има загадка, като в театъра, авторът е подготвил за своите почитатели и изненада – една картина с библейски сюжет, която само леко ще повдигне завесата към следващото представление...

В експозицията Валери Ценов е включил тридесетина картини, които се характеризират с голяма амплитуда на форматите, от миниатюра до големи платна. Цветна, духовна и естетически издържана, изложбата дава възможност на публиката да се потопи в приказния свят на художника, а защо не и да притежава част от него.

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.