Световна премиера на документалния филм "Следващото поколение": Българо-израелска копродукция за потомци на спасени евреи

20.10.2019
Снимка 1

23 октомври, сряда, 2019 година

19:30 - официален коктейл

20:30 - официална премиера

Lucky Дом на киното, ул. Гладстон 1, Пловдив

За нас е чест и огромно удоволствие да Ви поканим на световната премиера на документалния филм „Следващото поколение“ с главни герои - значими израелски личности, наследници на спасени български евреи.

„Следващото поколение” е филм за хуманността, който ни напомня, че преди националната идентичност и етническата принадлежност, ние сме човеци. И че опазването на човешкия живот е най-висша ценност.

Това е филм, който чрез спомени за страшното историческо минало представя героизма и каузата на българите, съумели да спасят българските евреи. И да дадат шанс за бъдеще на следващите поколения.

Но „Следващото поколение” не е исторически филм, а съкровен разказ на потомците на Спасените, които търсят корените, миналото и спасителите си именно в България.

Анотация

Пълнометражният документален филм „Следващото поколение“ на режисьорите Ния Александрова и Айелет Хелер съхранява националната ни и европейска историческа памет, като разкрива неразказаните лични и много емоционални истории на две спасени еврейски семейства, чиито корени тръгват от България. „Следващото поколение“ е пряко свързан с Пловдив. Негови главни герои са генерал-лейтенант Габриел Ешкенази, началник на Генералния щаб на Израелските отбранителни сили от 2007 до 2011 г., и израелската телевизионна звезда Ошрат Котлер, които са потомци на известни фамилии от града и региона.

Лентата е заснета в Израел и България и чрез емоционалното пътуване на героите назад към корените проследява не просто изключителната история на спасяването и биографиите на двете семейства, но и личните чувства и емоции на героите в тяхното търсене на отговори за миналото и настоящето.

Проектът се осъществява от „Ди Индъстри“ ООД и T.T.V Production Ltd. по идея на Яков Джераси, Цафрир Кохановски и Димитър Гочев.

Главните герои

в документалния филм са генерал-лейтенант Габриел Ешкенази, началник на Генералния щаб на Отбранителните сили на Израел (2007-2011), чиито баща е роден в Пловдив, и популярната израелска журналистка Ошрат Котлер - потомка на еврейска фамилия от град Пазарджик.

„Как е успял този народ да направи тиха революция срещу хитлеристите?“, се пита Ошрат Котлер.

А генерал Ешкенази добавя: „Тази история трябва да бъде разказана на бъдещите поколения. Да знаят, че в най-зловещото време за Европа е имало и други хора - човешки същества! Имало е един малък български народ, заради който днес ние съществуваме. Ако не бяха те -  нас нямаше да ни има!“

„Следващото поколение” се посвещава и на 70-годишнината от „Голямата Алия” - имиграцията в Израел на 45 000 български евреи от 50 000 еврейска общност на България. Проектът е част от програмата „Пловдив – Европейска столица на културата“.

  • Генерал-лейтенант Габриел Ешкенази и Ошрат Котлер ще бъдат официални гости на световната премиера на „Следващото поколение” в Пловдив.

 

Ошрат Котлер (родена на 25.07.1965 г.) е израелска писателка и журналист, водеща на телевизионни новини, автор и продуцент на предавания и документални филми. През 2006 г. Котлер публикува първия си роман „Приказка, която започва със сълзи”, в който разказва историята на своя живот през модерен психологически прочит. Втората й книга „Дете мое” става бестселър в Израел и пресъздава историите на едно семейство еврейски емигранти и обхваща периода от 20-те години на миналия век до днес. Книгата е вдъхновена от личната семейна биография на Котлер. Днес Ошрат е още по-заинтригувана да продължи проучването на собствените си корени и семейна биография. С участието си във филма „Следващото поколение” тя вярва, че не просто ще успее да се докосне до миналото на предците си, но ще съумее да сподели и запознае зрители от целия свят със значимите исторически събития, случили се в България по време на Втората световна война, които не просто са дали отражение върху собствения й живот, но дори са предопределили изборът на професионална и житейска реализация. С тези заявки Котлер несъмнено се превръща в най-емоционалния герой на „Следващото поколение”.

Генерал-лейтенант Габриел /Габи/ Ешкенази е началник на Генералния щаб на Отбранителните сили на Израел от 2007 до 2011 г. Той е роден през 1954 г. в семейството на пловдивския евреин Йосиф Пепо Ешкенази, майка му е еврейка - преселничка от Сирия. Габи Ешкенази служи в прославената бригада Голани, която се смята за елитната част на източните евреи (Сефаради и Мизрахи). Участва във войната Йом Кипур, операция „Мълния”, операция „Литани”, Ливанската война от 1982 и конфликта в Южен Ливан продължил до 2000, Първата интифада, Интифадата Ал-Акса, и войната в Газа (2008-2009).Завършва школа за младши командири в Тел Авив, Командно-щабен колеж на Морската пехота вСАЩ, има бакалавърска степен по политически науки от университета в Хайфа и МБА от Харвард. Женен е и има две деца. Той е извървял пътя от войнишкия окоп до най-високия пост във въоръжените сили на Израел, започвайки като редник на 18-годишна възраст. В продължение на 33 години служи на върховната за евреите задача – гарантиранетона сигурността във враждебно обкръжение. През 2005 г. е избран за генерален директор в Министерството на отбраната и дясна ръка на военния министър Амир Перец. От 2007 до 2011 ръководи Генералния щаб на Израелските сили за отбрана. Пенсионира се с почести през 2011 г.

През следвоенния му период става председател на Шемен – компания за добив на газ и петрол. През март 2012 г. в град Ор Йехуда кръщават улица на негово име.

Днес името му е спрягано от част от израелските медии като един от възможните наследници на настоящия министър-председател на страната Бенямин Нетаняху.

Йосиф Пепо Ешкенази, бащата на генерал-лейтенант Габриел Ешкенази, участва във войната за независимост на Израел (1948 - 1949) като командир на отряд български евреи в състава на така наречените "Зверове на Нагев" – елитна бронирана специална част. "Българите" на Пепо Ешкенази влизат в историята на войната с това, че по време на най-тежките боеве, едва не започват сражение със свои колеги, които искат да екзекутират група египетски пленници, като отмъщение за жестоко инквизирани израелски командоси."Българите" надделяват и успяват да опазят пленниците невредими.

Трейлър на филма: https://vimeo.com/366016891

За нас ще бъде чест да сте гост на световната премиера на „Следващото поколение”!

С уважение от създателите,

Режисьори: Ния Александрова и Айелет Хелер

По идея на: Яков Джераси, Цафрир Кохановски и Димитър Гочев

Продуценти: Цафрир Кохановски, Димитър Гочев и Яков Джераси

 

Филмът е реализиран с подкрепата на:

Фондация „Пловдив 2019“ – Европейска столица на културата,

Канал 8, Израел,

Ционистка федерация на България,

Международна фондация България и други.

 

Информация: Катя Стойкова, организатор на премиерата

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.